Per primer cop des de l'esclat de la pandèmia de coronavirus, les vendes del comerç al detall, és a dir, a les botigues, tornen a créixer. Durant el mes de març, la facturació del sector s'ha vist incrementada per un 18,9% en comparació al març de l'any passat.
Creixement sense precendents
Segons les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), es tracta del creixement més alt de la sèrie històrica, tot i que també cal recordar que bona part del sector va haver de tancar després de la declaració de l'estat d'alarma del 13 de març.
Dins del comerç detallista, el tipus de producte que ha sofert l'increment més alt en el mes de març ha estat 'l'equip personal', que comprèn la roba, la perfumeria i altres mercaderies d'ús personal. En el conjunt de l'Estat espanyol, aquest subsector ha crescut un 15,2% respecte a l'any passat, seguit de 'l'equip de la llar', que creix un 8,8%.
A més, Catalunya es troba en la tercera posició en la llista de comunitats autònomes amb més creixement del comerç al detall dins l'Estat espanyol. Al capdavant trobem la Comunitat de Madrid i el País Basc, amb un creixement del 26,4% i el 21,7% respectivament. Per contra, el rànquing el tanquen Extremadura i Canàries amb un augment del 12,7% i el 12,3% respecte a l'any passat.
Al conjunt de l'Estat, les vendes també van créixer per primera vegada des que va esclatar la crisi de la Covid-19. En concret, els ingressos del sector durant el març es van incrementar de mitjana per un 18,1% respecte al mateix període de l'exercici anterior. Novament, es tracta de la variació més alta de la sèrie històrica, tot i que cal tenir en compte que l'activitat al sector va ser pràcticament nul·la durant la segona meitat del març de 2020.
Les males notícies
Malgrat l'increment de les vendes, l'ocupació als negocis detallistes segueix caient. Al març, el nombre de treballadors al sector va reduir-se un 2,6% en termes interanuals, sent Catalunya la quarta comunitat on més ha caigut l'ocupació.
En l'àmbit estatal, Espanya ha experimentat una caiguda interanual del 2,1% en l'ocupació d'aquest sector. El nombre de treballadors s'ha vist afectat en totes les comunitats, sent el País Valencià (-0,1%), l'Aragó (-0,3%) i el País Basc (-0,4%) les menys afectades.