endesa cop25

Durant segles no hem sigut prou conscients del que suposava pel medi ambient la manera com vivim. Cada vegada més, però, la societat ha de començar a adoptar hàbits més sostenibles, i això també passa per reduir l'energia o reciclar-la. Segons els estudis, fins a un 8% dels gasos emesos a les ciutats prové dels edificis i el sector residencial. De fet, s'estima que les emissions de diòxid de carboni (CO2) generades per l'ús de la calefacció i l'aigua calenta en una vivenda de 100 metres quadrats (m2) on hi visqui una família estàndar de quatre persones arriba a les dues tonelades anuals de CO2, xifra que és equivalent a la mitjana del que emet un cotxe per cada 10.000 kilòmetres.

Una de les millors opcions per aconseguir reduir la contaminació i l'empremta ecològica és passar-se a l'autoconsum. Però què és? Segons l'Institut Català de l'Energia, es defineix l'autoconsum com "el consum per part d’un o varis consumidors d’energia elèctrica provinent d’instal·lacions de producció pròximes a les de consum i associades als mateixos. A nivell domèstic, l’autoconsum es fa principalment mitjançant instal·lacions d’energia solar fotovoltaica de petita potència". Instal·lar plaques solars a l'habitatge o utilitzar un cotxe elèctric són diverses maneres de practicar l'autoconsum. Però quines avantatges comporta? Les expliquem totes: 

Menys empremta ecològica

És difícil calcular el nivell de diòxid de carboni (CO2) exacte que una llar evitaria a l'atmosfera si una família es passés a l'autoconsum. De manera aproximada, si s'observa la mitjana de despesa d'un habitatge en un any - uns 3.000 kWh -, una llar que es passi a l'autoconsum elèctric estaria evitant uns 984kg de CO2 a l'atmosfera a l'any.

plaques solars contaminacio sostenibilitat PIXABAY

Gràcies a la baixada dels preus de les instal·lacions solars i a la recent creació d'un marc legal en aquest àmbit, el passat 2018 l'autoconsum créixer un 98% a Espanya. Segons la Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF) l'any passat es van instal·lar 261,7MW d'autoconsum fotovoltaic, el que suposa evitar l'emissió de gairebé 3 milions de tones de CO2 a l'ambient.

Redueix les factures

Les plaques solars també són una bona manera per estalviar diners, si es compara amb la despesa que suposa la xarxa elèctrica tradicional. En aquest sentit, hi ha dues maneres d'aprofitar l'energia solar fotovoltaica. La primera consisteix en utilitzar-la com a complement a la xarxa elèctrica tradicional per reduir la factura anual. En aquest cas, es podria estalviar fins a un 34% en la factura de la llum. La inversió, de 6.000 a 8.000 euros, es recuperaria aproximadament en 7-10 anys.

D'altra banda, la segona modalitat consisteix en la desconnexió total de la xarxa elèctrica per a ser autosuficients amb panells solars i bateries que emmagatzemin aquesta energia. D'aquesta manera, la inversió ascendeix fins als 15.000 euros, que es recuperarien entre els 10-15 anys.

monedes diners coins Pixabay

Finalment, hi ha un altre sistema que s'està popularitzant sobretot als països més nòrdics d'Europa. Consisteix en comprar les plaques solars de manera col·lectiva. Aquest sistema permet estalviar fins a un 40% en la instal·lació de les plaques.

Subvencions

L'autoconsum no només fa un favor a la butxaca per la reducció de les factures, sinó que, a més, els governs apliquen cada vegada més ajudes i subvencions per aquells que es passen a l'autoconsum energètic. Fins el 60% de les ciutats espanyoles de més de 100.000 habitants ja rebaixen l'IBI per passar-se a l'autoconsum, tot i que de vegades aquesta mesura pot ser insuficient perquè una família es decideixi a fer el pas.

És per això que ja fa anys que les comunitats autònomes destinen part dels seus pressupostos a fomentar l'autoconsum entre empreses, pimes, indústria de el sector primari, però també entre particulars. La majoria de subvencions regionals a particulars poden arribar a cobrir fins a un 40% o un 50% de les instal·lacions

Algunes comunitats autònomes com Catalunya també atorguen subvencions per a la compra de bateries i altres com el País Valencià han arribat a finançar íntegrament projectes d'autoconsum solar per a empreses i entitats. Per poder sol·licitar els ajuts només cal visitar les webs dels organismes que gestionen les ajudes en cada regió.

Un marc legal a favor

Des d'octubre de l'any 2018 l'anomenat "impost a el Sol" ja no existeix. Independentment de la potència generada, cap instal·lació d'autoconsum haurà de pagar un peatge estatal per produir la seva pròpia energia. I ara finalment amb l'aprovació de el Reial Decret 244/2019 a l'abril, no ha de tenir un segon comptador instal·lat i el registre de les instal·lacions serà simplificat. A més, s'estableix un mecanisme de compensació d'auto producció.

Tot això redueix els tràmits administratius i afavoreix la llibertat dels consumidors per fer ús d'aquest sistema d'auto-producció energètica. També, gràcies a la nova normativa, es permet l'autoconsum compartit o instal·lar més potència solar que la potència contractada sense realitzar cap tipus de tràmit.

plaques solars sostenible energia PIXABAY