El preu de la llum no para de batre rècords històrics, tot i que de cara a aquest diumenge sembla que dona una treva. Ara bé, aquest descens es deu, molt probablement, a l'efecte cap de setmana, quan es gasta molta menys llum ja que l'activitat econòmica disminueix.
Per a aquest diumenge 5 de setembre, el preu de la llum marcarà 128,70 euros el megawatt hora (€/MWh) de mitjana, menys que aquest dissabte, quan la mitjana és de 134,89 euros el megawatt hora (€/MWh).
La franja del dia amb el preu més alt serà a les 22 h, quan s'arribarà a 155,00 euros/MWh. Per contra, el preu més baix serà entre les 17 i les 18 euros i costarà 106,12 euros.
El preu de la llum ha estrenat el mes de setembre igual com va acabar l'agost, marcant màxims històrics gairebé a diari. Per la seva banda, el govern espanyol assegura que està estudiant "tots els escenaris" per tal de frenar aquesta escalada sense precedent. Unidas Podemos pressionar per tal de crear una empresa pública d'energia.
Agost va tancar amb un preu de gairebé 106 euros/MWh, convertint-se en el mes més car de la història, els primers dies de setembre han marcat de mitjana un preu molt més alt, triplicant el que es va pagar els primers quatre dies del mateix mes de 2020.
La demanda elèctrica
Tot i això, en aquest context de preus elevats, la demanda elèctrica va créixer l'agost un 0,9% en comparació del mateix mes de l'any anterior, deixant enrere el retrocés del 0,5% registrat el mes de juliol.
Davant d'aquesta situació, que ha causat disputes entre els socis del govern espanyol, la portaveu Isabel Rodríguez va assegurar dimarts que estudiarien "tots els escenaris" per frenar l'escalada, a més de defensar que les mesures implantades ja estan "controlant el cop".
Entre aquestes mesures destaca la rebaixa de l'IVA del 21 al 10% a la factura i la suspensió temporal de l'impost a la generació elèctrica (7%).
En aquest context, Unidas Podemos ha registrat una proposició de llei per crear una empresa pública d'energia que aglutini les concessions hidroelèctriques que es vagin extingint, promogui noves instal·lacions renovables i actuï com a comercialitzadora.
Podemos també defensa la necessitat d'establir mecanismes de control per fixar els preus de les energies nuclear i hidràulica, una mesura a la que la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, s'hi ha oposat frontalment.
La petició de la Cambra
Després d'un any marcat per l'augment imparable del preu de la llum que afecta tots els segments de la societat, des de les famílies fins a les més grans empreses, i més enmig de la crisi econòmica provocada per la Covid la Cambra de Comerç de Barcelona ha reclamat posar fil a l'agulla exigint canvis en el mecanisme de subhasta de l'energia que permet a les comercialitzadores satisfer horàriament la demanda energètica.
En aquest sentit la Cambra reclama ajustar el mecanisme de subhasta i distribuir les rendes que es creen entre el cost real de generar l’electricitat i el preu majorista, permetent d’aquesta manera fer front a la pobresa energètica que viu malauradament la població més vulnerable. Amb tot, però, és essencial continuar mantenint un marge que incentivi la implantació d’energies renovables.