El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha reclamat a empresaris i sindicats a arribar un nou pacte de rendes per mitigar els efectes de la inflació. En una intervenció al Congrés, De Cos ha assegurat que la pèrdua de riquesa davant aquest fenomen clara i que "l'única cosa que podem fer és repartir-la". Durant la seva compareixença davant la Comissió d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital de la Cambra Baixa, a la qual ha acudit per a donar compte del seu Informe Anual 2021, De Cos ha demanat "un acord a escala nacional" per a moderar els marges empresarials i evitar pujades dels salaris d'acord amb el nivell de la inflació.
En aquesta línia, també ha demanat incloure, dins d'aquest pacte, les pensions públiques i sous d'empleats públics, evitant així la seva revaloració concorde a l'IPC. Tot això, ha explicat, per a evitar efectes indirectes i de segona ronda, i no agreujar més una espiral el repunt de la qual al maig ha sorprès al Banc d'Espanya. "Avui som més pobres que abans de l'increment dels costos energètics. Hi ha una pèrdua, i és ineludible. L'única cosa que podem fer és repartir" la pèrdua de riquesa, ha esgrimit Hernández de Cos, que ha assenyalat que si els agents econòmics tracten d'eludir aquesta pèrdua "provocarà una espiral inflacionista que generarà efectes encara més negatius".
El governador del Banc d'Espanya, seguint amb el seu discurs ha assegurat als diputats espanyols que són "els treballadors els que estarien suportant una pèrdua de poder adquisitiu considerable en els últims trimestres". Alhora, ha atribuït aquesta "translació limitada dels preus als salaris" a l'escassa incidència de clàusules de garantia salarial en els convenis col·lectius. No obstant això, ha alertat del "risc" que, si persisteixen les pressions inflacionistes, aquestes clàusules es traslladin a les negociacions salarials i als marges empresarials i, per tant, que "es generin efectes de segona ronda i indirectes sobre la inflació". Així, ha assegurat que "hi ha un cert esgotament en aquest pacte de rendes implícit".
Aquests efectes de segona ronda, ha explicat De Cos, "sorgeixen quan, en un intent per preservar el seu poder adquisitiu, els treballadors demanden pujades salarials concordes amb la inflació, la qual cosa incrementa els costos laborals i genera pressions addicionals sobre els preus finals", alguna cosa que "no s'està produint de manera significativa". Els efectes indirectes, que consisteixen en la translació per part de les empreses de l'encariment dels costos de l'energia al preu dels seus productes, "ja s'ha reflectit" en la inflació amb "pressions inflacionistes més enllà del component energètic", ha dit el governador.
Per últim, el governador ha considerat positives les mesures fiscals que està posant en marxa el govern espanyol, encara que siguin temporals, i ha demanat que es focalitzin en les necessitats de les llars i empreses més vulnerables, tenint en compte l'elevat endeutament públic que suporta Espanya i l'impacte "asimètric" entre sectors, empreses i famílies. "Seria desitjable centrar els esforços en el suport a les llars de rendes més baixes, que són els que més pateixen l'impacte de la inflació, i a les empreses més vulnerables", ha deixat clar. Així mateix, ha demanat evitar una realimentació del procés inflacionista, evitant un ús molt estès de clàusules d'indexació automàtiques en les partides de despesa.