El Banc d'Espanya alerta que l'economia espanyola és una de les més exposades al Brexit. Segons l'estudi 'Brexit: situació i conseqüències econòmiques', l'estat espanyol mantindria uns vincles comercials i financers "relativament elevats" en comparació amb altres països europeus, fet que exposaria més l'economia espanyola davant del canvi de paradigma que implica el Brexit. L'estudi diu que el Brexit tindrà un impacte "significatiu" per l'economia anglesa, així com per l'europea i més en concret l'espanyola, atesa la vinculació entre ambdues economies.

A més, la pandèmia actual agreuja aquest impacte, motiu pel qual seria necessari un acord comercial entre el Regne Unit i Espanya. "La forta caiguda de l'activitat i l'elevada incertesa derivada de la crisi de la Covid-19 fan més necessari un acord", comenta el Banc d'Espanya.  Aquest acord hauria de permetre, segons el Banc d'Espanya, construir "noves relacions comercials d'ampli abast" i estaria bé establir-lo "com més aviat millor".

Dependència comercial i financera

Segons les dades facilitades pel mateix organisme, les exportacions de béns i serveis de l'Estat al Regne Unit representen el 3,4% del PIB espanyol, un percentatge que és inferior en països com Itàlia (1,9%), França (2,5%) o Alemanya (3,2%). 

A més, l'informe subratlla que el Regne Unit va ser el principal mercat emissor de turisme l'any 2019, amb un 21% de les entrades totals de viatgers i un 19% de la despesa efectuada per turistes no residents. 

Pel que fa al sector financer, les relacions entre el Regne Unit i l'Estat "superen àmpliament" en percentatge del PIB les que presenta l'economia britànica amb Alemanya, França i Itàlia. En concret, les inversions directes de l'Estat al Regne Unit van suposar el 9% del PIB l'any 2019, convertint-se en el segon destí més rellevant, només per darrere els Estats Units.

Brexit

El 31 de desembre de 2020 finalitza el període transitori previst en l'Acord de Sortida i suposa la sortida efectiva del Regne Unit de la Unió Europea, un període que s'ha dilatat més de quatre anys i mig i que posa fi a 48 anys d'integració.

Segons el Banc d'Espanya, de no produir-se un acord abans de l'1 de gener de 2021, les relacions comercials entre el Regne Unit i la UE passarien a regir-se per les regles de l'Organització Mundial del Comerç (OMC).