El Banc d'Espanya creu que encara no es poden retirar els estímuls fiscals contundents que els governs han posat en marxa per pal·liar els efectes de la covid-19 i reclama que, mentre es continua en aquesta línia, també s'aposti per començar reformes estructurals per millorar la baixa productivitat, el mercat de treball disfuncional i l'alta desigualtat de l'economia espanyola.
Un dels canvis més immediats que necessita l'Estat és el del mercat de treball, que segons el governador de l'ens regulador, hauria de revisar a l'alça les indemnitzacions per acomiadament per acabar amb la taxa de temporalitat, que en l'última dècada és del 25% a Espanya, molt lluny del 14% de la mitjana europea. A la pràctica el que demana el Banc d'Espanya és revertir la reforma laboral del PP.
"Les empreses no inverteixen en els treballadors temporals i els treballadors temporals no guanyen experiència. S'ha de ser valents. És un problema que fa diverses dècades que emfatitzem els economistes, en la discontinuïtat en la protecció de treballadors temporals i davant dels fixos. Actuem enfront d'aquesta discontinuïtat amb costos d'acomiadament creixements", ha detallat l'economista i governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, que ha recordat que els treballadors joves i temporals han sigut els més perjudicats amb la Covid-19.
De Cos ha fet aquestes declaracions a la jornada 'Espanya en el context geopolític de la postpandemia', organitzada pel Cercle d'Economia i on ha debatut amb Isabel Martínez-Cosentino, consellera de Cosentino i Xavier Vives, professor d'Economia i Finances d'IESE. El tema central del debat ha sigut la poca productivitat de l'economia espanyola que només ha crescut un 0,2% anual en els últims 20 anys.
Implementar canvis estructurals
L'economista ha assegurat que la productivitat és un dels elements que més determinen el creixement a llarg termini d'una economia i ha demanat fer pedagogia per implementar canvis estructurals encara que siguin impopulars. La productivitat és especialment baixa entre les pimes i per això el governador del Banc d'Espanya ha demanat canviar la normativa actual que "desincentiva" el creixement de les petites empreses. Un element que pot tenir conseqüències negatives per la ja minvada productivitat espanyola és el teletreball, que segons De Cos, "no és innocu" al rendiment del treballador si no rep formació.
De Cos, ha instat a la sessió de debat al Cercle d'Economia a utilitzar els fons europeus per finançar alguns dels costos de transició d'aquestes reformes –un dels principals hàndicaps– per dur-les a terme. A més, ha recomanat començar a planificar i a explicar el procés de "consolidació fiscal" que vindrà després de les mesures contundents i de l'endeutament que han hagut de fer els governs.
En plena crisi de la Covid, en la qual molts empresaris s'han endeutat per salvar els seus negocis, De Cos creu que és necessari permetre que les companyies viables puguin reestructurar el deute i que les que no ho són es destrueixin de manera eficient. D'altra banda, el Banc d'Espanya considera que no té sentit acumular més crèdits ICO sinó que cal pensar en eines de capitalització o subvencions directes per les empreses que puguin tenir problemes de solvència. "Aquesta és una crisi que necessitava una resposta contundent de política fiscal i segueix sent el cas", ha indicat.