La segona onada de casos de coronavirus ha confirmat les previsions més pessimistes sobre el futur de l'economia. El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha advertit per això que l'escenari econòmic que contemplen els Pressupostos Generals de l'Estat és "optimista" mentre que la intensitat de la recuperació ha anat perdent impuls. "Els càlculs de l'Executiu espanyol basats en l'evolució del PIB i l'arribada d'ajuts europeus podrien no ajustar-se a la realitat", segons el Banc.
En la seva avaluació del projecte dels pressupostos, de Cos ha qüestionat a més la pujada impositiva prevista i l'augment del 0,9% dels salaris dels empleats públics. "La recuperació econòmica en curs encara presenta evidents símptomes de fragilitat i es troba sotmesa a considerables riscos a la baixa que no aconsellen un augment generalitzat de la pressió fiscal en aquests moments. Per això, possiblement hauria estat preferible retardar la introducció d'algun d'ells fins que la nostra recuperació econòmica fora més robusta", ha assenyalat en la seva intervenció en el Congrés dels Diputats. Un sector on el governador veuria adequada la pujada dels salaris seria el dels sanitaris.
Quant a l'evolució del PIB, el governador del Banc d'Espanya ha apuntat que, malgrat un augment en la segona meitat de 2020, el nivell que s'assolirà el 2021 estarà "clarament per sota del de 2019".
L'escenari més pessimista
Segons ha apuntat, el Banc d'Espanya contempla dos escenaris. El primer és una caiguda del 10,5% del PIB en 2020 i un augment del 7,3% el 2021 per assolir la recuperació dels nivells anteriors a la crisi el 2022. El segon escenari és una caiguda del PIB del 12,6% 2020, un creixement de menys del 4% el 2021 i un 2022 encara per sota dels nivells anteriors a la crisi.
En aquest sentit, segons el governador, és "plausible" avançar que l'activitat econòmica a finals de 2020 i principis del 2021 "mostrarà un menor dinamisme que l'avançat a l'escenari més dinamista i podria assemblar-se més a l'escenari més pessimista".
Augmentarà la taxa d'atur per sobre del 20%
Les previsions de la institució passen per un increment de la taxa de l'atur que augmentarà constantment el 2020 i el 2021 fins a situar-se per sobre del 20%. No serà fins a 2022 quan començarà a descendir. Per la seva part, el dèficit de les administracions públiques assolirà un 12,1% del PIB al tancament de 2020, mentre que es rebaixarà fins al 8% en el pròxim curs.
Si la segona onada s'allarga o es retarda l'arribada de vacunes i tractaments efectius, ha assenyalat, afectarà a la recuperació, "sense que puguin descartar-se impactes molt acusats com a conseqüència de canvis abruptes, potencialment no lineals, en les dinàmiques dels mercats de capitals, l'estabilitat de les entitats financeres o la confiança dels agents".
En funció de la severitat de les mesures de restricció i, en general, de l'evolució de l'economia, Cos aconsella aplicar noves eines de política expansiva o acudir a algunes de ja utilitzades en el seu moment.