El Banc d'Espanya ha elevat la previsió de creixement per a l'economia espanyola al 4,5% aquest any, quatre dècimes més respecte a les estimacions anteriors del juny, però ha retallat les del 2023, fins a l'1,4% , molt per sota del 2,1% estimat pel govern de Pedro Sánchez. Per al 2024, preveu un creixement del 2,9%, tres dècimes més. Això suposa un fre a la recuperació que no arribarà als nivells d'abans de la pandèmia fins d'aquí dos anys. Els estats membre europeus veïns d'Espanya, marquen la recuperació pel mateix 2023.
Per la seva banda, el nivell de PIB de l'economia espanyola encara es troba 2,2 punts percentuals per sota de l'assolit a finals del 2019, mentre que al conjunt de l'àrea de l'euro, el nivell d'activitat ja se situaria, el segon trimestre d'aquest any , gairebé 2 punts per sobre. La notable revisió a la baixa en el creixement de l'any que ve respon a les taxes d'inflació més grans, les condicions de finançament menys favorables, les dificultats perquè les empreses de les branques més afectades per l'empitjorament de la crisi energètica desenvolupin la seva activitat. augment de la incertesa i l'afebliment de la demanda global.
Això sumat que, malgrat la millora de les estimacions de creixement aquest any, el Banc d'Espanya preveu una "significativa desacceleració" en l'activitat econòmica durant la segona meitat del 2022, que tindrà un "efecte arrossegament" el 2023. Per tant, l'avenç del 4,5% projectat per l'organisme aquest any reflecteix fonamentalment els repunts de l'activitat que ja s'han materialitzat fins al segon trimestre.
Una inflació indomable
En aquesta tempesta perfecta, tampoc s'espera que la inflació subjacent descendeixi des dels seus elevats nivells actuals fins a la propera primavera. La raó és que, en els propers mesos, continuarà completant-se la translació dels recents increments de costos de les empreses als preus de venda. Eventualment, la culminació d'aquesta transmissió, juntament amb la prolongació dels indicis recents d'esvaïment gradual de les persistents distorsions que afecten les cadenes globals de subministrament, permetrà una moderació gradual de la inflació subjacent. Així, en termes de les taxes mitjanes anuals, aquest indicador arribarà al 3,9% aquest any, i es moderarà fins al 3,5% i el 2,1% el 2023 i 2024, respectivament. Per la seva banda, la inflació general es desaccelerarà des del 8,7% del 2022 fins al 5,6% i l'1,9%, respectivament, de cadascun dels dos anys següents.
De cara als trimestres més immediats, els preus elevats del gas i de l'electricitat afectaran adversament l'activitat econòmica, tot i que el Banc d'Espanya no preveu racionaments severs del gas davant la interrupció completa del subministrament procedent de Rússia. L'activitat recobraria vigor creixent a partir de la primavera gràcies a l'alleujament gradual de les tensions als mercats de l'energia, la resolució gradual de les alteracions a les cadenes d'aprovisionament global i un desplegament relatiu més gran dels fons vinculats al programa 'Next Generation EU'.
L'organisme adverteix, tot i això, que s'està desenvolupant amb un "cert retard" respecte a les projeccions del juny. Ara el Banc d'Espanya estima que els fons que arribaran aquest any seran d'uns 12.000 milions, davant dels més de 20.000 milions que preveien anteriorment. Per la seva banda, els fluxos turístics procedents de l'exterior, que ja han recuperat pràcticament els nivells previs a la crisi sanitària, actuaran també com a suport de l'activitat, encara que el seu dinamisme es veurà moderat a curt termini pels efectes del repunt inflacionista sobre les rendes reals dels potencials turistes.