Brèxit és Brèxit però al Banc Sabadell no sembla haver-lo afectat més enllà de l'estrictament necessari. "La nostra estratègia segueix en la mateixa posició preBrèxit", ha assegurat el conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola, durant la presentació de resultats de l'entitat que ha tancat el primer semestre de l'any amb un benefici net de 425,3 milions, un 20,7% més i ha reduït la seva ràtio de morositat fins a situar-la en el 6,8%, la qual cosa suposa el nivell més baix des de principis del 2012.

Més concretament, Guardiola ha explicat que el Brèxit tindrà un impacte en l'economia britànica perquè farà baixar el creixement del PIB i això suposarà més atur, més morositat i menys crèdits però alhora això tindrà "un impacte poc rellevant i de conseqüències petites" en l'entitat catalana. I atesa aquesta premissa, Banc Sabadell aposta per seguir amb els seus plans al Regne Unit, un mercat en el qual és present des de l'any passat després de l'adquisició de l'entitat britànica TSB amb un perfil de crèdit molt baix i tot hipotecari.

"La nostra operació al Regne Unit va més enllà del seu estatut econòmic i de la relació amb la UE. Ens sembla un bon mercat", ha reiterat Guardiola. Un bon mercat que més enllà d'oportunitats negoci, digitalització ràpida i marges elevats, permet al Banc Sabadell diversificar el risc geogràfic.

Un trimestre de resistent pujada

La previsió del Banc Sabadell presidit per Josep Oliu de cara al tancament de l'exercici 2016 és d'un benefici "una mica per sota" dels 800 milions en comparació als 708,4 milions registrats el 2015 gràcies al fort impuls de TSB.

Entrant en matèria del segon trimestre del 2016, s'ha registrat una significativa resistència dels ingressos, tant en el marge d'interessos que s'ha situat en els 1.942,5 milions, un 49,5% interanual més, com en comissions amb una pujada del 15,3% interanual. Així mateix, el volum de crèdit ha registrat la seva primera pujada en els últims quatre anys amb un increment del 3,2% respecte a l'exercici anterior.

En aquesta mateixa línia, les provisions del primer semestre de l'any s'han reduït un 48,4% fins als 901,8 milions mentre que les dotacions has superat els 1.749 milions.

Una parada no tan llunyana

La situació de la banca amb una forta pressió dels baixos tipus que afecta les seves rendibilitats és actualment bastant complexa de gestionar. En termes de reestructuracions, Guardiola ha explicat que estan "permanentment fent ajustaments i provant de millorar l'eficiència" deixant així la porta mig oberta o mig tancada a dur a terme retallades de plantilla en els propers mesos, tal com ja han fet el Popular o el Banc Santander.

I en aquest sentit, el directiu ha anticipat que qualsevol anunci definitiu sobre aquesta qüestió "serà en el marc del pla estratègic" que es presentarà previsiblement el febrer del 2017, una vegada presentat també el tancament de l'exercici 2016. Sense entrar en molts més detalls sobre aquest nou pla estratègic, ja que encara hi estan treballant, Guardiola sí que ha fet referència a una clara aposta per les noves tecnologies així com a potenciar la xarxa d'oficines i l'assessorament expert.

Entre "dos móns", l'analògic i el tecnològic, Banc Sabadell posa rumb fix a una nova etapa amb TSB però sense el Regne Unit a la UE.