El conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola, ha anunciat que l'entitat no es personarà com a acusació particular en les presumptes coaccions a entitats financeres que va fer el president de l'Associació d'Usuaris de Serveis Bancaris (Ausbanc), Luis Pineda. Així ho ha comunicat durant la presentació de resultats del primer trimestre, on ha afegit també que l'acte del jutge que investiga el cas ja recull que Pineda es va posar en contacte amb el secretari del consell de Banc Sabadell, Miquel Roca, i que alhora aquest quan va tenir coneixement de la situació es va posar en contacte amb la Fiscalia i la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) i "allà s'acaba la història".

"És una anomenada associació de consumidors que portava molt temps al mercat, que tenia una elevada difusió entre els usuaris de banca amb la seva revista i una plataforma jurídica per a la defensa de casos de consumidors. Per això tenia relació amb les entitats", ha exposat Guardiola. D'aquesta forma ha volgut deixar molt clar que l'única relació que tenia el Banc Sabadell amb Ausbanc era com a anunciant a la revista de l'associació i com a contrapart en les demandes de clients de l'entitat. A més, ha especificat que es tracta d'un assumpte exogen al Banc Sabadell, en el qual Roca va actuar a títol personal, i que "en cap cas no hi ha hagut intervenció" de l'entitat. 

252 milions impulsats per TSB

Banc Sabadell ha guanyat 252 milions durant el primer trimestre impulsat en gran mesura pel TSB, la qual cosa suposa un 44,3% més que en el mateix període de 2015. Segons Guardiola, "la franquícia de TSB està funcionant molt bé, creixent per sobre dels objectius del seu pla de negoci" i "amb una forta contribució als resultats del grup". Tanmateix, si no es té en compte l'impacte de l'entitat britànica, el benefici ascendeix a 190,3 milions, la qual cosa implica un 9% més, segons ha quedat constància en el comunicat. Per a l'entitat, les claus del primer trimestre es troben en el creixement dels marges d'interessos, l'augment interanual de les comissions, la disminució dels costos operatius, la millora de qualitat creditícia i el dinamisme de les quotes de mercats. 

El marge d'interessos segueix amb tendència positiva i ha crescut un 51,4% interanual i un 1,2% intertrimestral, fins a assolir els 973,9 milions, pel menor cost dels recursos tant en dipòsits com en mercat de capitals, mentre que el marge brut ha caigut un 5,9% interanual fins a aconseguir els 1.567,5 milions així com el marge abans de dotacions, que ha disminuït un 29,5% fins als 805,7 milions.

La ràtio de capital 'fully loaded' s'ha situat en un 11,8%, davant les exigències legals del 9,25% mentre que la ràtio de morositat ha tancat el mes de març en un 7,5%, molt per sota de l'11,68% assolit fa un any. Per la seva part, les provisions s'han reduït un 52% fins als 434,9 milions i els actius dubtosos han disminuït en 3.188,8 milions respecte al primer trimestre del 2015, de la mateixa forma que els actius problemàtics que han caigut en 3.054,9 milions, fins a un total de 20.867,5 milions.

Els recursos de clients en balanç totalitzen 131.290,1 milions amb un creixement del 38,3% i els de fora del balanç avancen un 8,5% fins als 37.107,5 milions. A més, la inversió creditícia, excloent l'adquisició temporal d'actius, el saldo d'actius dubtosos i els ajustaments per periodificació, presenta un saldo de 138.254,6 milions, un 33% més. Al tancament del primer trimestre, els resultats per operacions financeres (ROF) han agrupat 308,1 milions, un 58,2% menys, mentre que els ingressos per comissions han crescut un 13,5% interanual, destacant especialment l'increment d'ingressos per comissions vinculades a la comercialització de fons de pensions i assegurances, que han crescut un 68,6% interanual. 

Dotacions "suficients" per a les clàusules terra

El conseller delegat del Banc Sabadell ha explicat que malgrat que no s'han constituït provisions específiques per les clàusules sòl, sí que s'han realitzat dotacions genèriques "suficients" per atendre les demandes dels clients amb retroactivitat del 2013 i afrontar així el possible impacte de l'anul·lació de la limitació de tipus d'interès mínim de les hipoteques. La postura de l'entitat passa per defensar la legalitat i la transparència de les seves clàusules sòl mentre que la banca espanyola es manté a l'espera que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) prengui una decisió al voltant de la validesa de les clàusules sòl en préstecs hipotecaris, les quals van ser declarades nul·les fa unes setmanes a tota Espanya. 

Sense arribar a concretar quin és el nombre d'hipoteques amb limitació de baixada de tipus que posseeix el banc actualment, Guardiola ha assegurat que "les clàusules sòl són legals i només poden ser declarades nul·les si no són transparents, i les del Sabadell ho són". Tot i això, l'entitat ofereix la possibilitat als seus clients de canviar les hipoteques que tinguin actualment referenciades a l'euríbor i per tant amb clàusules sòl a altres de tipus fix. Una decisió que l'usuari pot acceptar o no però que en qualsevol cas, no respon a la incertesa jurídica sobre la legalitat de les clàusules sinó a la política de tipus baixos que impera actualment. De moment, Guardiola ha assenyalat que "els tipus són bons i que el percentatge d'acceptació és alt". 

Sector immobiliari i digitalització

Durant els tres primers mesos de l'any, els immobles venuts ascendeixen a 4.025 per un import de 805 milions en comparació als 2.164 immobles venuts en el mateix període de l'any passat per 329 milions. En referència al procés de digitalització, Guardiola ha assegurat que "aquest ha estat un trimestre on el banc ha fet alguns canvis significatius en la transformació digital". Més concretament, Guardiola ha especificat que el 85% de l'operativa es realitza fora de les oficines mentre que un 18% ho fa mitjançant canals digitals. A causa d'això, l'entitat ha llançat la firma digital del Sabadell Wallet i ha estrenat el Digital & Agile Lab, un laboratori en el centre corporatiu de Sant Cugat del Vallès per al desenvolupament d'eines 'fintech' on s'uneix finances i tecnologia.

Una altra novetat tecnològica del Banc Sabadell és el Proteo Mobile, en el que s'ha equipat amb tauletes 3.500 gestors perquè puguin anar on més li convingui al client, tant si és un particular com una empresa. En total, s'espera captar 16.000 noves companyies.