Banc Sabadell va guanyar 73 milions d'euros en el primer trimestre d'aquest any, un 22,1% menys que en el mateix període de 2020, a causa de la crisi de la Covid-19, però va aconseguir que TSB, la seva filial britànica, torni a generar beneficis després de tres anys.
El negoci del banc, que té previst presentar el seu nou pla estratègic el pròxim 28 de maig, es va seguir veient afectat per la crisi de la pandèmia durant el primer trimestre d'aquest any, si bé l'entitat va aconseguir augmentar la inversió creditícia en tots els mercats on opera. El marge d'interessos, que reflecteix l'evolució del negoci típicament bancari, va sumar 833 milions, un 5,8% menys, i les comissions van aportar 342 milions, un 2,2% menys que en el primer trimestre de 2020, per la venda de Sabadell Asset Management, la seva gestora de fons, segons ha informat l'entitat a la CNMV, el supervisor borsari espanyol.
Negoci bancari
Els ingressos del negoci bancari van aconseguir els 1.175 milions fins a març, un 4,8% menys. Quant al marge brut, que mesura la relació entre ingressos i costos financers, es va situar en els 1.230 milions d'euros, un 10,3 % inferior al dels tres primers mesos de 2020. El marge abans de dotacions va ser de 461 milions, un 22,3% inferior, i les provisions i deterioracions es van reduir un 22 % en relació amb el primer trimestre de 2020, encara que la quantia va ser també rellevant, de 354 milions.
En un comunicat, el nou conseller delegat de l'entitat, César González-Bueno, ha assegurat que el trimestre ha estat marcat per un "excel·lent resultat de l'activitat comercial, un exercici de contenció de costos i un increment de la inversió creditícia", i ha ressaltat les "bones notícies" que ha donat la filial britànica amb la tornada a beneficis. Per la seva banda, el responsable financer del grup, Leopoldo Alvear, ha subratllat l'esforç realitzat en el sanejament del balanç i la posició estable de capital, i ha augurat que la rendibilitat a Espanya accelerarà "gràcies a l'estabilització del cost de risc i a l'estalvi de costos" que s'obtindrà a partir del segon trimestre.
Beneficis a la filial britànica
Malgrat la persistència de la crisi, el banc ressalta que la seva filial britànica, després del pla de reestructuració que se li ha aplicat, va aconseguir un benefici net de 10 milions al tancament de març i va aportar un resultat positiu de dos milions als comptes del grup. El Sabadell va guanyar 73 milions en el primer trimestre, i sense l'aportació de TSB, que ha reduït la seva plantilla en 352 empleats i ha tancat 70 oficines en el primer trimestre de l'any, s'hauria quedat en uns guanys de 71 milions.
El passat mes de gener el Sabadell va donar llum verda a la sortida de 1.817 empleats a Espanya, en el marc del pla de prejubilacions i baixes voluntàries acordat amb els sindicats. En aquesta línia, el banc subratlla que el pla d'eficiència aplicat a Espanya tindrà un impacte positiu de 141 milions d'euros a l'any a partir del segon trimestre de l'any.
Préstecs a empreses, pimes i autònoms
D'altra banda, la inversió creditícia bruta viva de Banc Sabadell va tancar el primer trimestre de 2021 amb un saldo de 150.334 milions d'euros, amb un creixement orgànic interanual del 5,9 %, però el principal augment es va donar en el negoci a Espanya, amb la concessió de préstecs a empreses, pimes i autònoms. Al tancament del trimestre, s'han disposat 8.847 milions d'euros de finançament ICO, mentre que les moratòries presentaven un saldo viu de 2.218 milions d'euros a Espanya.
Així mateix, la nova producció hipotecària a Espanya va augmentar un 35% interanual, "amb el millor mes de març en producció de la història de Sabadell", ressalta el banc, que al tancament del trimestre tenia 21.470 empleats, 2.945 menys que fa un any, i sumava una xarxa d'oficines de 2.001 oficines, 395 menys que en la comparativa interanual.