Banc Sabadell ha guanyat 710,4 milions durant el 2016, el que implica una lleugera pujada del 0,3% en relació al resultat assolit en l'anterior exercici. Una tendència plana clarament condicionada per les dotacions extraordinàries que ha hagut de realitzar en el transcurs d'aquest any i que suposen un impacte agregat de 1.427 milions, un 38,8% menys que al 2015.
Dins aquestes dotacions, s'inclou principalment l'Annex IX de la circular del Banc d'Espanya sobre tractaments de crèdits refinançats i en menor mesura les provisions de 90 milions per la venda del banc portuguès BCP així com també 130 milions per clàusules sòl. "El benefici del grup manté una estabilitat tot i les provisions no previstes", ha assegurat el president del Banc Sabadell, Josep Oliu.
Pel que fa al marge d'interessos, s'ha mantingut el recorregut positiu amb 3.837,8 milions, un 19,8% en relació al 2015. Sense incloure les xifres del banc britànic TSB que l'entitat catalana va adquirir al 2015, aquest marge es situa en 2.786,9 milions, el que suposa un 4,6% més. Mentrestant, la taxa de morositat ha mantingut la seva tendència a la baixa iniciada fa un parell d'anys i s'ha situat en un 6,1% alhora que la cobertura de crèdits dubtosos ha tancat en un 51,55%.
Transparència i més transparència
La provisió total pel possible impacte de les clàusules sòl arriba fins als 410 milions. Una xifra que segons Oliu, "cobreix íntegrament el risc i el seu impacte econòmic queda tancat" tot i que sense aquesta última partida "a corre-cuita" de 130 milions, s'hauria assolit l'objectiu fixat en el guidelines de tancar l'exercici 2016 al voltant dels 800 milions.
En aquesta mateixa línia, el conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola, ha recordat que les clàusules són legals sempre i quan no hi hagi falta de transparència i perquè això passi el client ha d'explicar que no en tenia consciència. En base a això, la postura de l'entitat segueix sent la mateixa de sempre: defensar la transparència de les seves clàusules sòl encara que també s'ha obert a renegociar individualment les condicions de les hipoteques i oferir noves alternatives.
A partir de la setmana que ve, els clients de l'entitat rebran una carta on seran informats sobre la sentència i la possibilitat de renegociar els seus crèdits.
"Les nostres clàusules sòl són vàlides"
"D'acord amb el que dicta la jurisprudència del Tirbunal Suprem, les nostres clàusules sòl són vàlides i considerem que no es pot dur a terme una generalització", ha reiterat Oliu. Dit d'una altra manera pel mateix president, "fins que no es digui el contrari, les nostres clàusules sòl són vàlides." A partir d'aquí, l'impacte de les clàusules sòl queda "mort", els auditors "contents" i el banc ho dona per "tancat".
Pel que fa a les estimacions internes, el director financer de Banc Sabadell, Tomás Varela, ha explicat que en cas de què totes les seves clàusules sòl arribessin a declarar-se com a no vàlides, l'impacte seria de 490 milions. Però Oliu ha tornat a intervenir per precisar que la diferència entre els 490 milions anunciats i les dotacions de 410 milions cobreixen el 100% de l'impacte perquè els 80 milions de diferència fan referència a hipoteques de morosos i dubtosos.
De cara a aquest 2017, s'espera que els beneficis de Banc Sabadell creixin per sobre del 10%.
L'eufòria de Trump i el Brèxit
Mèxic és un dels mercats amb més potencial de Banc Sabadell. Guardiola ha avançat que l'entitat ja hi té sis oficines però que espera obrir-ne sis més durant aquest nou any ja que es tracta "d'un país amb possibilitats de bancarització molt importants". Un anunci que ja posava de manifest allò que posteriorment ha reafirmat Oliu: "no canviarem l'estratègia per temes passatgers." Una manera de fer referència a "uns riscos més elevats" a causa del recent nomenat president dels Estats Units, Donald Trump. Malgrat tot, el directiu també ha recordat que en aquests moments, els Estats Units estan vivint una "gran eufòria econòmica". "Si no puc parlar de la política a Espanya, imagineu-vos de l'americana", ha afegit.
I dels Estats Units al Regne Unit que "amb Brèxit, sense Brèxit o mig Brèxit", seguirà sent una de les economies més importants. Institucions fortes i seguretat jurídica l'avalen i per això, Oliu ha destacat que més enllà de les negociacions per sortir de la Unió Europea, l'evolució de l'economia britànica supera les previsions realitzades.