Banc Sabadell ha guanyat 450,6 milions d’euros en el primer semestre de 2017, el que suposa un 10% més que en el mateix període de l’any anterior, gràcies al “sòlid creixement” dels ingressos del negoci bancari del grup que inclou tant marge d'interessos com comissions netes. En concret, del 3,5%.
Els ingressos per les operacions de Sabadell United Bank i BanSabadell Vida han empès a l'alça la ràtio de cobertura d'actius problemàtics fins al 54%. D'aquesta manera, s'espera posar punt i final a la venda d'actius adjudicats i es reforça la posició de solvència tant de capital com de provisions acumulades. De fet, l'agència de qualificació S&P ha pujat el rating de l'entitat fins al investment grade. Mentrestant, la ràtio de morositat continua baixant fins al 5,49%.
En aquest sentit, el conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola, ha explicat que és "lògic fer sobresforços per ser solvents" ja que precisament, la crisi ha colpejat de forma molt dura la solvència dels bancs. De moment, ja s'està treballant en el nou pla estratègic horitzó 2020 centrat en el creixement orgànic i es manté el guideline de 800 milions de benefici per aquest 2017.
La migració de TSB
De fet, el volum de reducció dels actius problemàtics del primer semestre és de 1.159 milions d'euros i les dotacions a insolvències i altres deterioraments comptabilitzen 851 milions fins al juny. Però, els beneficis extraordinaris en els resultats per operacions financeres (ROF) materialitzats en l'any s'han utilitzat per anticipar dotacions.
A l'espera de culminar la migració informàtica de TSB abans de 2018, el director financer de Banc Sabadell, Tomás Varela, ha detallat que el banc anglès estarà donant entre un 20% i un 25% del resultat de l'entitat catalana "en circumstàncies normals".
Una possible sortida a borsa
No serà fins l'últim trimestre de 2017 quan l'entitat presidida per Josep Oliu decideixi si treu o no a borsa la seva filial HI Partners que està especialitzada en inversió i gestió hotelera. Segons ha avançat Guardiola, s'estan contemplant "diverses alternatives estratègiques", entre les quals també s'hi troba la venda total o parcial de la societat.
"Nosaltres no volem quedar-nos com a gestor hoteler a llarg termini", ha assegurat Guardiola abans d'anticipar també que la intenció és que aquesta part del negoci acabi externalitzada. HI Partners que gestiona el deute hoteler del banc compta amb més de 3.700 habitacions en hotels diferents i té un valor de taxació de 689 milions.
Rècord d'oficines per habitant
Banc Sabadell compta actualment amb una xarxa de 2.548 oficines i 26.348 treballadors. L'activitat comercial del banc s'ha mantingut a un ritme intens per captar nous clients i impulsar el crèdit del consum i hipotecari que han crescut un 18,3% i un 13,4%, respectivament.
Després de recordar que Espanya és el país europeu amb més oficines per habitant, Guardiola ha volgut deixar clar que "la reducció d'oficines s'anirà fent a mesura que sigui factible". La transformació és tal que els clients digitals ja arriben als 4,2 milions. Però, el lema del Banc Sabadell és "Ser on siguis" i això inclou una àmplia gama de colors del digital al presencial. I encara un últim matís: "reduir oficines no vol dir reduir plantilla".