El Banc Santander va col·laborar en el blanqueig i evasió de fons de clients espanyols del banc HSBC Suïssa. Així ho consideren els perits del Banc d’Espanya en els informes que han elaborat en el marc de la investigació oberta l’any 2016 per l’Audiència Nacional i en la qual hi ha imputats set directius de l’entitat que dirigeix Ana Botín per un delicte continuat de blanqueig de capitals.
Els perits del Banc d’Espanya van ratificar el 17 de novembre passat davant del jutge el contingut de l’informe final que van lliurar el juliol passat al jutjat central número 5 de l’Audiència Nacional, segons informa El Confidencial. Els perits consideren que el Santander va posar la seva xarxa a disposició de clients de l’HBSC de Ginebra perquè poguessin fer moviments als comptes que tenien a Suïssa sense haver de sortir d’Espanya.
La llista Falciani
L’informe lliurat a l’instructor detalla que els diners dipositats a Suïssa entraven i sortien a través del Santander sense deixar rastre de qui eren els emissors i els receptors dels fons, de manera que l’Agència Tributària no podia detectar-los. Va ser gràcies a la llista Falciani que Hisenda va poder determinar els moviments que es van dur a terme per aquesta via.
Els moviments entre el Santander i HBSC Suïssa es van dur a terme fins a l’any 2012. Només entre el 2005 i el 2008 es van fer 1.070 operacions per valor de 73,9 milions d’euros.
Actuació correcta
Durant la instrucció del cas, el Banc Santander —que no està sent investigat com a persona jurídica— ha recordat que fins al 2009 no era obligatori identificar els clients del banc original, i que en el cas de l'HSBC hi havia l’obligació del secret bancari. L’entitat defensa que va actuar correctament en tot moment i confien en l’arxiu de la causa. Durant la instrucció l’entitat ha al·legat que els perits del Banc d’Espanya el que van fer es posar en dubte el funcionament de tota la banca corresponsal.
La causa, que instrueix José de la Mata, titular del jutjat central d’instrucció número 5 de l’Audiència Nacional, es troba en la recta final. La Fiscalia Anticorrupció estudia l’informe final dels perits per decidir si manté l’acusació.