Les entitats bancàries insisteixen que els impostos sobre beneficis extraordinaris són una mesura ineficaç que no ajuda a combatre la inflació i rebaten i fins i tot neguen el "mantra" llançat des del Govern d'Espanya i els seus socis parlamentaris que aquestes empreses financeres obtenen grans beneficis "caiguts del cel".
"El concepte de 'beneficis extraordinaris', amb la seva connotació de benefici 'excessiu', és clarament subjectiu i la seva determinació queda a mercè del govern espanyol sense que existeixi un element objectiu que el sustenti", assenyalen fonts del sector. Segons el seu parer, és molt difícil "determinar que un determinat nivell de benefici és 'normal' i un nivell superior de benefici és 'excessiu', ja que, a més de ser un element subjectiu, "contradiu la idea d'eficiència econòmica" i comportarà "un descens de la inversió, creació d'ocupació i riquesa".
Respecte a la pujada dels interessos i la seva repercussió en l'euríbor, expliquen que "no existeix una correlació directa i proporcional entre la pujada d'aquest índex i l'obtenció de beneficis per part de les entitats financeres". Per tant, "no està clar l'efecte de l'esmentada pujada sobre el ROE de les entitats".
La banda assenyala que la rendibilitat de les entitats de crèdit deriva del benefici que obtenen en assumir el risc d'impagament en el procés de canalització de l'estalvi cap a la inversió i els costos associats a l'impagament dels esmentats préstecs solen ser majors quan l'entorn econòmic és incert i existeix una elevada inflació.
Segons els càlculs de l'Institut d'Estudis Econòmics (IEE), els impostos del govern espanyol a la banca i al sector energètic podrien tenir un impacte contractiu sobre l'activitat econòmica de gairebé 5.000 milions d'euros i una pèrdua d'important de llocs de treball.
També assenyalen les diferències amb els principals països europeus i els seus competidors al sector: "Aquest tipus d'impost, és especialment perjudicial per al model de negoci dels bancs espanyols. El marge d'interessos representa el 69% del total dels ingressos nets d'explotació, davant el 53,6% de la mitjana dels bancs de la UE, el 49% dels bancs alemanys o el 44% dels bancs francesos. Incloent les comissions i els honoraris, l'agregat representa el 95% del total dels ingressos operatius nets dels bancs espanyols davant el 85% dels bancs europeus".