Els tipus d'interès negatius fruit de la política monetària expansiva a l'eurozona "està matant" el negoci bancari. Així de contundent s'ha mostrat el president de BBVA, Francisco González durant la seva intervenció en l'Institut de Finances Internacional (IIF). Just abans ja havia advertit que "Europa està en una espècie de trampa", per la qual cosa "ha de fer alguna cosa per tenir més potencial de creixement".
Una percepció que ha compartit, deixant de banda el to alarmista, la presidenta del Banc Santander, Ana Botín qui ha explicat les dificultats que està patint el negoci bancari atesos els tipus d'interès actuals. Si no es cobreix el cost del capital i per tant es debilita la seva rendibilitat, el negoci bancari no aconsegueix funcionar correctament.
"Ser un banc europeu no és tasca senzilla"
Malgrat que González no ha volgut treure mèrits a la voluntat de coordinació de l'organisme central assegurant que "ser un banc europeu no és una tasca senzilla. En absolut", ha incidit novament que no existeix "marge" per a una expansió més gran de la política monetària del BCE més enllà de fixar el preu dels diners oficials en un 0%.
I en aquest sentit, el president del BBVA ha advocat per emprendre noves reformes estructurals, sent Alemanya qui "prengui el testimoni" i lideri les noves mesures. D'ara en davant, ha explicat Gónzalez, la banca encara afronta el repte d'acabar les normes inacabades de regulació que generaran un fort impacte al sector financer durant els propers mesos.
Noves "regles de joc"
La tecnologia també està alterant les "regles del joc" del sistema financier tant a mitjà com a llarg termini i per això, González advoca per "anar canviant gradualment el model per orientar-se més cap al client. Això no només afavoreix els clients sinó que també amplia el crèdit global cap a l'economia.
"Si combinem la flexibilitat, amb la capacitat de complir les normes i la confiança dels clients, generarem més capital i serem més atractius que les fintech", ha segurado Botin. Es tracta de complir amb els supervisors i guanyar-se la confiança de la "massa crítica" per afrontar la dura competència que plantegen les noves companyies tecnològiques que encara estan en procés de ser regulades.
L'altra cara de la moneda
La cap de supervisió del Banc Central Europeu (BCE), Daniéle Nouy ha assegurat que comparteix la preocupació dels bancs a causa de la pressió sobre els seus marges però tot i això, no ha volgut perdre l'oportunitat de mostra l'altra cara de la moneda.
En la seva defensa de la política expansiva aplicada, considera que els nivells de preu dels diners també ajuden a les famílies i a les empreses a pagar els crèdits concedits per aquestes entitats. I precisament en aquest sentit, ha recordat que alguns bancs tenen la "pressió addicional" de què part de la seva cartera de crèdit resulta impagada davant les dificultats econòmiques. La solució passa per combatre els baixos tipus d'interès amb més eficiència de la mà de la digitalització.