Bankia aprova aquest dimarts a la seva junta d'accionistes la seva fusió amb CaixaBank, ja que l'Estat, que controla gairebé el 62 % de l'entitat, veu amb bons ulls l'operació que permetrà crear el primer banc d'Espanya, amb més de 20 milions de clients, més de 50.000 empleats i 6.700 sucursals.
La junta de Bankia se celebrarà al Palau de Congressos de València a partir de les 12:00, encara que l'entitat recomana als accionistes l'assistència telemàtica a causa de la pandèmia de coronavirus.
L'ordre del dia de la junta recull l'aprovació de la fusió per absorció d'aquesta entitat per part de CaixaBank, que reunirà els seus accionistes dijous al mateix lloc.
Després del vistiplau dels accionistes, les entitats esperaran a rebre l'autorització dels reguladors per culminar la fusió, que es podria dur a terme en el primer trimestre de 2021.
Es manté la marca Caixabank
La nova entitat, que mantindrà la marca CaixaBank, serà el banc de referència al país, amb una quota en crèdits i dipòsits del 25 % i 24 %, respectivament, i més de 664.000 milions d'actius.
L'equació de canvi de l'operació es va acordar a 0,6845 accions ordinàries noves de CaixaBank per cada acció de Bankia, amb una prima del 20 %. D'aquesta manera, CaixaBank tindrà el 74,2 % del capital de la nova entitat i Bankia, el 25,8 %.
CriteriaCaixa, accionista de referència
CriteriaCaixa, entitat controlada al 100 % per la Fundació Bancària "la Caixa", es mantindrà com a accionista de referència del nou CaixaBank amb al voltant del 30 % de l'accionariat, mentre que l'Estat, a través del FROB, tindrà el 16,1 %.
CaixaBank i Bankia esperen elevar junts els seus ingressos en uns 290 milions d'euros anuals i reduir les seves despeses en uns 770 milions d'euros a partir de 2023.
El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, assumirà la presidència executiva de l'entitat resultant, mentre que el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, continuarà ocupant aquest mateix lloc en el nou grup.