L’empresa Barat Alte es farà càrrec del projecte de reindustrialització de la planta de Robert Bosch a Lliçà d’Amunt i d’aquesta manera garanteix la seva continuïtat industrial. Barat Group és un grup francès referent europeu en la fabricació d'interiors per a la indústria del ferrocarril, que ja va apostar per Catalunya el 2019 adquirint l'empresa Alte especialitzada en la fabricació de mòduls de neteja per al mercat ferroviari. El 2022, renova la seva aposta per Catalunya assumint la reindustrialització de la planta de Bosch a Lliçà d’Amunt. El projecte de reindustrialització consisteix en la internalització de processos que ara es compren fora de Catalunya com ara els quadres elèctrics, sistemes de control, dipòsits, parets, peces mecanitzades etc. Mitjançant aquest projecte, l'empresa espera millorar la seva competitivitat i consolidar-se com a líder al mercat europeu.
5 milions d'euros d'inversió
En acabar el procés de reindustrialització, al final del 2024, l'empresa haurà invertit un mínim de 5 milions d’euros a la nova fàbrica que donarà feina a uns 150 treballadors. Barat Alte s'ha compromès a oferir un lloc de treball a un mínim de 60 persones provinents de Bosch i la resta seran treballadors de la planta que de Barat a Parets del Vallès. La Direcció General d’Indústria del Departament d’Empresa i Treball, mitjançant l’instrument de suport a la reindustrialització que va desenvolupar el passat 2021 com a actuació prioritària del nou Pacte Nacional per a la Indústria, ha concedit en la convocatòria de l’any 2022 un ajut de fins a un màxim de 975.000 euros a la nova societat del grup empresarial, per tal d’abordar la inversió, que supera els 5 milions d’euros, així com la contractació dels 60 treballadors pel nou projecte.
Aquesta reindustrialització ha estat un projecte complex que la Direcció General d’Indústria ha liderat des d’un primer moment, no només per aproximar alternatives industrials (fins a 2 projectes addicionals al de Barat van ser estudiats amb oferta vinculant per la taula de reindustrialització), sinó per la necessitat de l’actuació coordinada amb Ajuntament i Direcció General d’Urbanisme, per a resoldre les mancances urbanístiques i d’alguns serveis en el sòl industrial objecte de la reindustrialització. També es continua treballant en altres alternatives per a garantir l’ocupabilitat de la resta de les persones treballadores de Robert Bosch. L’objectiu és el de fomentar la seva recol·locació en altres empreses, tot ajudant a la contractació del personal. En paral·lel, el Departament d’Empresa i Treball dona suport als treballadors afectats pel tancament mitjançant el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i el Consorci de la Formació Contínua. Ho fa per mitjà de programes relacionats amb la creació d’ocupació, d’orientació, de formació i d’acreditació de competències, entre d’altres.
En concret, amb el programa FEAG, que té per objectiu donar una resposta intensa i especialitzada a les persones treballadores que han estat acomiadades de determinades empreses del sector de l’automoció entre l’1 de juliol de 2020 i el 30 de novembre de 2021. D’aquesta manera, poden rebre una orientació individualitzada i especialitzada, així com una formació a mida en competències transversals, adreçada al sector de l’automoció, a la reorientació professional a d’altres sectors, o a projectes d’emprenedoria.