L'aire lliure és un bon aliat en la lluita contra la Covid-19. En aquest context, l'Ajuntament de Barcelona ha autoritzat un total de 3.128 bars i restaurants a crear una terrassa a l'exterior o a ampliar-ne la ja existent. Aquesta mesura tindrà la intenció d'acompanyar el sector per l'impacte que han tingut les restriccions implementades per evitar la propagació del coronavirus.
Més terrasses per donar suport als bars i restaurants de la ciutat.
— Ajuntament de BCN (@bcn_ajuntament) December 1, 2020
🍽️ Des del mes de maig s'ha donat permís a més de 3.000 terrasses per contribuir al reimpuls del sector de la restauració durant la pandèmia de la #covid19. pic.twitter.com/Yy3zzENrjL
El govern municipal ha acordat mantenir aquestes llicències al llarg del 2021, així com les bonificacions ja aprovades per reduir la despesa associada a la seva activitat. De manera paral·lela, s'està treballant amb empreses, arquitectes i dissenyadors per crear un nou model homogeni de terrassa en calçada, que els restauradors ja podran començar a implementar al primer trimestre de 2021 i que serà condició per mantenir la llicència al 2022.
Les noves terrasses es tradueixen en un total de 8.627 taules i 33.398 cadires noves.
— Jaume Collboni (@jaumecollboni) December 1, 2020
👉 El nostre objectiu ha estat aturar el cop econòmic, impulsar l'activitat i afavorir la recuperació de la restauració, un dels sectors que més ha patit. pic.twitter.com/3Yly0KOrWA
Ampliació de les terrasses
L'ampliació de terrasses o la creació de noves es va poder començar a demanar al maig, amb la reactivació de l'activitat i en el tram final de l'estat d'alarma. Des de llavors, l'Ajuntament ha rebut 6.731 sol·licituds, 4.203 resoltes i, finalment, 3.129 aprovades, fet que ha suposat autoritzar una de cada quatre.
D'aquestes, 2.167 corresponen a ampliacions de terrasses ja existents, mentre que 962 són noves. Això ha permès crear 8.627 taules i 33.398 cadires noves.
S'ha establert una pròrroga de terminis fins al 31 de desembre de 2021 per ampliar les terrasses per tal d'"afavorir l'activitat i donar flexibilitat", en paraules del primer tinent d'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni.
L'Eixample és el barri on s'han ampliat o instal·lat les terrasses. Aquest aniria seguir pel barri de Sant Martí, Sants-Montjuïc, Gràcia o Ciutat Vella.
🍽️ On s'han instal·lat i ampliat les terrasses?
— Ajuntament de BCN (@bcn_ajuntament) December 1, 2020
A tots els districtes, principalment a:
📍 l'#Eixample: 1.100 terrasses
📍 #SantMartí: 453
📍 #SantsMontjuïc: 320 terrasses
📍 #CiutatVella: 236 terrasses pic.twitter.com/ojCSN3bDXk
Aquestes terrasses, tant les ampliades com les noves, s'ubiquen a la via pública, ocupant voreres i en alguns casos calçada. La mesura ha suposat ocupar 23.172 metres quadrats d'asfalt, el que suposa unes 4.100 places d'aparcament que ha calgut anul·lar, així com àrees de càrrega i descàrrega.
Rebuda de la proposta per part del sector
"Són les mesures més eficients de les que les administracions han pres en aquesta llarga i lamentable crisi per a donar suport directe a un sector estratègic i molt tocat", ha apuntat el president del Gremi de Restauració, Roger Pallarols. Tot i que les mesures han estat aplaudides, el sector considera que encara cal afinar alguns aspectes en què treballen conjuntament administració i restauradors.
Per la seva banda, Collboni ha lamentat que la Generalitat hagi optat per accions que no han tingut en compte, considera, el teixit empresarial. Ha titllat l'actuació del Govern d'"insensible" respecte de les propostes per part dels sectors afectats i dels ajuntaments per fer front a la crisi derivada de la pandèmia.