Barcelona és la ciutat amb més nivell de competitivitat turística, segons l'informe UrbanTUR 2016 realitzat per l'Aliança per a l'Excel·lència Turística (Exceltur) que analitza diferents indicadors de les principals destinacions turístiques urbanes del conjunt d'Espanya. Concretament, la capital catalana que compta amb 1,6 milions d'habitants destaca especialment en els factors competitius de l'entorn urbà i de l'estil de vida laboral, governança i gestió estratègica i impacte econòmic, rendibilitat del model turístic i contribució social. També es queda molt a prop del cim en capacitat d'atracció de productes de lleure i de negocis així com accés i mobilitat.
Després de Barcelona, Madrid i València tanquen el Top 3. I els segueixen també de prop: Sant Sebastià, Màlaga, Sevilla, Palma de Mallorca, Bilbao, Santiago de Compostel·la i Gijón. De fet, Palma es col·loca com la primera de les ciutats mitjanes (entre 200.000 i 500.000 habitants) mentre que Sant Sebastià lidera les ciutats petites (inferior a 200.000 habitants).
Els reptes del turisme del futur
A tot plegat, l'estudi ja entreveu alguns reptes del turisme del futur associat al model urbà, convivència ciutadana o posicionament per segment del client. Segons es deixa constància a l'informe, "la conversió d'habitatges en allotjaments turístics suposa actualment el repte més gran per al desenvolupament sostenible i productiu del turisme a les ciutats." Però, encara hi ha més: la inversió en tecnologia, la generació de nous pols de centralitat turística i descongestió dels seus centres històrics o una millor difusió del desenvolupament sostenible del turisme, entre d'altres.
Una dada molt significativa és que l'oferta de places d'habitatges a les principals plataformes ja supera en un 5% la de places hoteleres. Malgrat la moratòria existent dictada el 2015 pel consistori liderat per Ada Colau, el creixement de l'oferta de Barcelona a les plataformes ha augmentat un 66,7%.
També, es posa de manifest la falta de prioritat política en el turisme per part de les diferents administracions. Segons ha explicat el director d'estudis i investigació d'Exceltur, Oscar Pirelli, tan sols el 0,49% de la despesa públic total es destina al turisme. En el cas de la capital catalana, sí que s'aprecia "un esforç pressupostari més gran" en polítiques turístiques a causa dels ingressos de la taxa turística. "Tan sols Barcelona, pel seu creixement desbordant i els flagrants efectes negatius de la seva eclosió d'habitatges turístics sobre la convivència ciutadana i el seu model de ciutat, ha adoptat mesures notables i està treballant de forma decidida encara que indiscriminada per ordenar i controlar aquest fenomen", conclou l'informe.