Barcelona congrega des d'aquest dilluns més de dos-cents investigadors i directius dels principals bancs centrals del món. El seu objectiu és analitzar i debatre les polítiques monetàries globals en un context marcat per l'escalada de la inflació i les tensions geopolítiques desencadenades per la guerra d'Ucraïna. Concretament, els responsables de l’estabilitat financera mundial han decidit que l’escenari de la trobada anual d’enguany sigui el Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).
Es tracta d’una cita que acabarà el dimecres, i està organitzada per la Barcelona School of Economics i Cebra, un organisme dedicat a estudiar l'activitat d'entitats com el Banc Central Europeu, la Reserva Federal dels Estats Units, el Fons Monetari Internacional o els bancs centrals d'Anglaterra, Japó o el Canadà, entre d'altres. "Aquest any, de manera puntual, hi ha temes de molt interès que afecten la societat en el seu conjunt, com el rebrot de la inflació i quant pot durar, quins són els factors que l'han produït i si són temporals o no i què és el que crea les expectatives inflacionàries, i com els bancs centrals les poden moderar", ha explicat a l'ACN el responsable de l'acte i director d'investigació de la Barcelona School of Economics, Alberto Martín.
Martín considera que la guerra, l’encariment de l’energia i l’escalada del tipus d’interès que prepara el BCE i que ja ha realitzat la Reserva Federal dels Estats Units fa augmentar l’interès d’aquesta trobada entre els bancs centrals mundials. L’últim cop que es va produir aquesta reunió va ser abans de la pandèmia del coronavirus, i l’escenari triat va ser la ciutat nord-americana de Nova York, de la mà de la Reserva Federal i la Universitat de Columbia. S’havien celebrat edicions anteriors a Frankfurt (2018) i Otawa (2017). És el primer cop que se celebra a la capital catalana.
A l’agenda d’activitats d’aquesta cita barcelonina hi ha diversos seminaris centrats en assumptes com la inflació, la innovació en les polítiques monetàries, les novetats en el seguiment de la variació dels preus o la resposta que han d'oferir els bancs centrals davant els reptes que planteja el canvi climàtic. També hi haurà la participació d'alts responsables com la subgovernadora del Banc d'Espanya, Margarita Delgado, i el subgovernador del Banc Central de Suècia, Martin Flodén.
Entre els participants que aquest dilluns omplien diverses aules de la UPF hi havia des de joves investigadors fins a funcionaris i directius. Segons explicava Alessio Reghezza, ponent de la trobada, investigador de la Universitat de Gènova i exempleat del BCE, aquesta cita serveix per fer contactes i treball en xarxa entre els tècnics de les entitats monetàries de tot el planeta, especialment després de dos anys en què aquest esdeveniment se celebra de forma telemàtica per culpa de la pandèmia de Covid.