Les nombroses recomanacions i restriccions de països com Alemanya, Bèlgica o el Regne Unit als seus viatgers han obligat al sector dels pisos turístics de Barcelona a reinventar-se per poder tirar endavant. De fet, fins al 62% dels pisos turístics de Barcelona —el que suposa més de 5.900 habitatges— s'han reconvertit en habitatges destinats al lloguer residencial tradicional arran de la pandèmia, segons les dades publicades aquest dimecres per l'Associació d'Apartament Turístics de Barcelona (Apartur).

Aquestes xifres contrasten, tanmateix, amb les que es van registrar el mes de maig, quan el percentatge d'apartaments que havia sortit del circuit turístic era del 21,4%, la qual cosa ja va suposar uns 3.900 habitatges menys a l'oferta barcelonina.

"El sector necessitarà un any per recuperar-se"

El president d'Apartur, Enrique Alcántara, ha indicat sobre això que "el sector necessitarà gairebé un any per recuperar la normalitat". Una vegada estabilitzada la situació, però, el directiu creu que la demanda d'apartaments turístics s'incrementarà, "ja que garanteixen el distanciament social millor que qualsevol altra modalitat d'allotjament".

Amb el canvi a pisos residencials, els propietaris s'asseguren els ingressos, encara que siguin una mica més baixos del que els reportaria el turisme. I això fa que moltes persones que es van veure obligades a mudar-se als afores pel boom dels pisos turístics tornin de nou al centre de la ciutat, on trobar pis en aquestes setmanes està sent més fàcil.

Barcelona elimina també les cases compartides amb turistes

El passat 25 d'agost, l'Ajuntament de Barcelona es va oposar a la regulació per part del Govern sobre les cases compartides amb turistes. La capital catalana tem que l'activitat generi un efecte especulatiu i va demanar que s'incorporessin eines per permetre als municipis un control real de l'oferta. Per això, va suspendre les llicències d'aquest tipus durant un any prorrogable.

Per a la tinenta d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, van faltar tant una anàlisi a fons del sector i les seves conseqüències al mercat de l'habitatge, com una regulació via llei que permetés la tasca inspectora als municipis. 

 

Imatge principal: Un local de lloguer el 18 d'agost de 2020. Foto: Efe.