La tecnologia continua creixent a la capital del país. El Barcelona Supercomputing Center (BSC) coordinarà la construcció i la posada en marxa del primer ordinador quàntic del sud d'Europa, segons han avançat els responsables del centre aquest divendres en una trobada amb periodistes. Així, les previsions són que l'any 2022 ja hi hagi operatiu un primer xip amb dos cúbits (el sistema que marca la potència del superordinador). La intenció és augmentar el nombre de cúbits amb el temps, tot i que la coordinadora de la iniciativa, la investigadora Alba Cervera, ha subratllat que s'avantposarà la qualitat al creixement del nombre de cúbits que protagonitzen grans marques internacionals.
Aquest ordinador quàntic basat en tecnologia de circuits superconductors s'emmarca en el projecte Quàntum Spain. Un projecte que va ser aprovat aquest dimarts pel govern espanyol, al qual se li destinaran 22 milions d'euros i que es desenvoluparà de manera pionera amb tecnologia europea. Es tracta d'una iniciativa estratègica per a Europa, que no vol quedar enrere en la carrera de la quàntica que ja lideren els Estats Units i la Xina, en la qual participaran 25 universitats i centres d'infraestructures i de supercomputació.
Fins als seixanta milions d'euros
L'objectiu és donar lloc a un ecosistema de computació quàntica a l'estat espanyol. És una tecnologia encara en els seus inicis, però amb grans potencialitats en intel·ligència artificial, química quàntica, finances, criptografia, ciberseguretat o logística, i que serà complementària i no substitutiva la que ja usa el superordinador Marenostrum.
D'acord amb el Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital, "Quàntum Spain donarà accés a les empreses i al sector públic per desenvolupar una computadora quàntica d'altes prestacions que es posarà a disposició de la comunitat investigadora pel desenvolupament de la IA, enfortint el desenvolupament tecnològic i industrial a Espanya i la creació d'ocupació d'alta qualificació". A més, aclareixen que si bé comptarà amb una inversió inicial de 22 milions d'euros aquest any, es preveu que assoleixi els seixanta milions d'euros d'inversió mitjançant la participació en diferents iniciatives europees.
Un projecte "descentralitzat"
El Ministeri també especifica que el projecte s'ha dissenyat de manera "descentralitzada per arribar a tot el territori nacional". Així, han concretat que hi participaran 25 centres ubicats en catorze territoris (un d'ells, Catalunya). El BSC serà l'encarregat de gestionar la participació de totes les entitats. "En tractar-se de centres desplegats per tot el territori nacional, Quàntum Spain tindrà un impacte positiu pel conjunt de l'economia espanyola i la creació d'ocupació de qualitat, la vertebració territorial i l'atracció i retenció de talent a tot el món", han explicat.
De la inversió total, 14,5 milions d'euros seran executats directament per entitats de la xarxa espanyola de supercomputació per a la realització del projecte. 7,5 milions es transferiran a entitats no pertanyents a aquesta infraestructura mitjançant subcontractacions o convenis. Així, el pressupost econòmic es dividirà en tres àrees d'alt nivell: la destinada a la maquinària, amb uns deu milions d'euros; la destinada al programari quàntic, amb uns set milions; i la de la plataforma d'accés a la maquinària quàntica, amb un pressupost de cinc milions d'euros.