Catalunya segueix vent en popa pel que fa a la inversió d'oficines aquest 2019 i Barcelona passa la mà per la cara a Madrid, creixent un 110% interanual enfront un 15% la capital espanyol. Un "any rècord", segons les xifres de la consultora immobiliària Savills Aguirre Newman, que ha arribat a més 1.700 milions d'euros en inversió, el millor registre històric en 20 anys, i dobla les xifres dels darrers 5 anys. Uns rècords històrics que no obliden, però, el que fa temps que el mercat immobiliari català -i principalment barceloní- avisen: el desajust entre la gran demanda i l'escassetat d'oferta.
Unes dades "excepcionals", assegura la CEO de la consultora, Anna Gener, marcades per un gran auge del 22@ que "es consolida com a hub tecnològic a nivell mundial". Es tracta d'unes operacions liderades principalment per fons internacionals, alhora que s'espera que en aquests últims dies de l'any es tanquin diverses transaccions que sumaran fins a 400 miions addicionals.
De fet, les xifres evidencien, com explica el director d'Oficines Capital Market de Savills Aguirre Newman, Carlos Bajo, que "la inestabilitat política no ha afectat els preus de venda de les oficines", si bé aquest 2019 han arribat diversos fons internacionals com Emperador Properties, Aberdeen Investment o KanAam, i el mercat barceloní està "en fase de maduresa", i compta ja només amb un 4% d'espai d'oficines disponible per a llogar.
Les xifres i la manca d'oferta
Durant el 2019 s'han tancat més de 40 operacions en més de 50 edificis, on el 54% de les operacions d'inversió s'han fet al 22@, el 29% al centre de la ciutat i la resta entre la perifèria i altres.
En paraules de Gener, però, aquests grans resultats "dubtosament es repetiran el 2020, que també seran molt bones, però segurament no repetiran l'excepcionalitat d'aquest 2019", marcat principalment per la fi d'un cicle immobiliari de les inversions que es van començar a fer a principis de la recuperació econòmica.
Alhora, Gener ha volgut tornar a recordar que aquesta escassetat d'oferta és un problema, perquè "estem en unes taxes de desajust entre la demanda i l'oferta que poden arribar a ofegar la nostra economia, perquè si una empresa es vol instal·lar aquí però no troba lloc, pot acabar decidint marxar a un altre lloc".
Principals operacions
En concret, aquest any s'han venut més de cinquanta edificis, entre els quals destaquen les operacions de la Torre Diagonal 00, ubicada a l'inici d'Avinguda Diagonal i transaccionada per un valor de 147 milions d'euros; la Torre Auditori, per 98 milions, o Comtal Project, per uns altres 100 milions.
Pel que fa al perfil del comprador, el 75% són internacionals, bàsicament fons d'inversió, com per exemple, Blackstone. Segons Gener, el perfil de l'inversor no és "oportunista", sinó que vol "posicionar-se en el llarg termini". El perfil del venedor, en canvi, és bàsicament espanyol, com Meridia Capital o Merlin.
Actualment, hi ha set projectes amb la venda prevista pel 2020, amb una superfície de 150.000 metres quadrats i un volum de prop de 600 milions d'euros.