Barcelona se situa entre les trenta ciutats del món amb millor índex de talent, segons la setena edició de l'Índex de Competitivitat pel Talent Global (GTCI), elaborat per Adecco, l'escola de negocis Insead i Google. L'estudi, presentat aquest dimecres a Davos (Suïssa), analitza 155 urbs de 66 països d'arreu del món, davant de les 114 ciutats de 86 països de l'edició de 2019, i aquest any ha posat el focus en l'adopció de tecnologies de intel·ligència artificial.
La capital catalana ocupa el lloc 28è de la llista amb una puntuació de 55,8 punts, 8,7 més que en l'edició anterior, en què es trobava en la posició número 49, segons les dades de l'estudi facilitades per Adecco. Barcelona és una de les quatre ciutats espanyoles presents en l'estudi d'Adecco, entre les quals es troben també Madrid, al lloc 24è, Bilbao (83) i Saragossa (90).
La capital catalana se situa així com la segona ciutat espanyola amb millor índex de captació, creixement i retenció de talent, molt a prop de ciutats americanes com Miami (27), Dallas (26) o Washington (25), i les canadenques Mont-real (29) i Vancouver (30). Encapçalen la llista les ciutats de Nova York (73,7 punts), Londres (71,7 punts) i Singapur (71,4 punts).
Com en anys anteriors, l'Índex de Competitivitat pel Talent Global inclou també una llista de països en funció de les seves capacitats de captació i retenció de talent, que aquest any inclou 132 països, davant dels 125 de l'any anterior. Suïssa ocupa de nou la primera posició d'aquesta llista, seguida dels Estats Units, que arriba a la seva classificació més alta fins a la data, i Singapur, que baixa una posició respecte a l'edició anterior de l'estudi.
Espanya, amb una mitjana total de totes les variables de 55,7 punts (2,85 més que un any enrere), se situa en el lloc 32 -l'any passat era al lloc 31è- i ha estat classificada entre els països amb "renda elevada" a partir de dades del Banc Mundial. Des d'una altra perspectiva, de les 38 nacions europees analitzades en l'estudi, Espanya és la vintena amb millors resultats, encara que lluny de Suècia, Luxemburg, Dinamarca, Països Baixos i Finlàndia, que se situen entre els deu millors països a nivell global.
Espanya baixa en captació i suspèn en igualtat
De les sis variables analitzades, Espanya ha tret les seves millors notes en "Retenció" i "Creixement", en les que ocupa els llocs 23è i 29è respectivament, i ha arribat a la posició 32 en la variable "Facilitadors", que preveu l'adopció de tecnologia.
No obstant això, en el pilar "Captació", Espanya ha baixat al lloc 45è i al lloc 34è en el d'"Habilitats de coneixement global", i finalment, ha registrat la pitjor marca en el pilar de "Habilitats professionals i tècniques", en el lloc 53è de la llista.
Espanya segueix suspenent en les oportunitats directives per a dones, on queda en la posició 118 dels 132 països analitzats, el que representa la pitjor dada collida pel país en l'índex, que ja es va repetir en la versió anterior.