El BBVA Research, el servei d'anàlisi de BBVA, estima que l'economia catalana creixerà un 4,2% el 2022 i un 3,5% el 2023. L'entitat bancària anticipa que l'activitat es veurà impulsada per la reducció del risc sanitari, l'ús de l'estalvi generat durant la pandèmia i l'execució dels fonts Next Generation de la Unió Europea. El banc estima que Catalunya aconseguirà recuperar els nivells de PIB que tenia abans de la pandèmia a "finals del 2023". Aquesta previsió és una dècima inferior que la mitjana estatal el 2022. El 2023, en canvi, el creixement català estarà per sobre de l'economia del conjunt de l'Estat. L'avenç del PIB inclou una retallada de gairebé un punt i mig respecte a les anteriors projeccions realitzades per l'impacte de la guerra d'Ucraïna i les sancions a Rússia. L'economista cap per a Espanya de BBVA Research, Miguel Cardoso, ha destacat en roda de premsa que l'economia catalana continuarà creixent, però a menor ritme que el 2021, una bona dinàmica que aquest banc augura que permetrà retallar la taxa de desocupació des de l'11,6 % el 2021 fins al 8,5 % al tancament del 2023.
Taxa d'atur catalana en 8,5% el 2023
El BBVA Research preveu que la taxa d'atur a Catalunya se situï en el 8,5% en 2023, el que suposaria la xifra més baixa des de 2007, de complir-se les seves previsions de creixement econòmic per a la comunitat, que se situen en el 4,2% en 2022 i el 3,5% en 2023, ja que això suposaria la creació de 140.000 ocupacions de 2021 a 2023. Aquest dimecres Cardoso, juntament amb el director territorial de BBVA Catalunya, José Ballester, ha presentat en roda de premsa l'informe 'Situació Catalunya' del qual s'han extret aquestes dades. Cardoso ha explicat que aquesta creació d'ocupació s'explica per la continuació del creixement en el sector serveis i la moderació dels colls d'ampolla que afecten actualment la indústria, i que "haurien de desaparèixer gradualment en els pròxims mesos". Així, amb totes aquestes previsions, Catalunya se situaria entre les comunitats que podrien liderar el creixement de 2021 a 2023 i podria recuperar el nivell de PIB precrisi a la fi de 2023. També ha explicat que la invasió d'Ucraïna i les conseqüències de les sancions sobre l'economia russa, així com l'augment del cost de l'energia, tindran un efecte negatiu sobre l'activitat, encara que l'impacte final dependrà de les mesures que es prenguin i del temps que es prolongui el conflicte.
Recuperació del turisme
En el primer trimestre del 2022 tots els indicadors d’activitat mostren creixements en comparació a l’inici del 2021. Aquest dinamisme està relacionat amb la recuperació de l’activitat turística i de la despesa d’empreses i famílies. Sobre l'impuls del sector serveis, ha recordat que va ser dels més afectats per la pandèmia i considera que la "recuperació intensa" del sector és un símptoma del retorn de la normalitat i de l'èxit de les vacunes. "El repte aquí és que tenim ara l'oportunitat, en aquest entorn de mercats captius, d'impulsar un altre tipus de turisme, no el de masses, sinó el turisme amb major valor afegit i major marge, i millors salaris i perspectives cap endavant. És una oportunitat que esperem que els empresaris del sector aprofitin", ha afegit. Cardoso ha destacat que no s'ha vist una recuperació de la despesa del turisme urbà, malgrat que el consumidor domèstic tampoc ha gastat a l'estranger per la situació de pandèmia. “En termes d’ocupació no veiem encara un alentiment important. Tampoc en altres indicadors de despesa”, ha destacat l’economista en cap per Espanya de l’institut BBVA Research abans d’apuntar “riscos importants” relacionats amb l’encariment de l’electricitat, la inflació i els rebrots de la pandèmia de coronavirus.