El BBVA ha obtingut un benefici net atribuït de 2.797 milions fins al setembre del 2016, un 64,3% més que un any abans, a causa de l'impacte de diverses operacions corporatives i a l'efecte de la fluctuació de les divises, sense el qual el creixement hauria estat del 15%. Més concretament, l'entitat explica que les esmentades operacions inclouen el canvi de perímetre després de culminar la integració amb Catalunya Banc i la compra del 14,89% addicional al banc turc Garanti, entitat que es va incorporar als comptes el tercer trimestre del 2015.
A més, el banc ha destacat que, encara que continua sent rellevant, l'impacte de la depreciació dels tipus de canvi s'ha suavitzat en el tercer trimestre, un període en què el benefici net estanc ha assolit els 965 milions d'euros. Es tracta d'"un bon trimestre, amb un creixement sòlid en els ingressos recurrents, control de despeses i estabilitat dels indicadors de risc", ha explicat el conseller delegat del grup, Carlos Torres Vila, en la presentació de resultats on també ha explicat que l'entitat bancària ja ha complert l'objectiu de capital marcat per al 2017.
A tancament de setembre, el crèdit a la clientela ha sumat 422.844 milions, el 0,8% menys que un any enrere, una cartera amb una ràtio de morositat del 5,1%, davant el 5,6% d'un any abans, i un percentatge de cobertura per a insolvències del 72% davant el 74% de l'any passat, afegeix l'entitat. Els dipòsits dels clients també han caigut lleugerament any rere any, l'1%, fins a situar-se en 385.348 milions.
2.000 sortides
Torres ha avançat que l'entitat preveu tancar 100 oficines i un ajust de plantilla de 444 empleats al tancament d'aquest any a Espanya, que se sumarien a l'ajust per la integració de Catalunya Banc. D'aquesta forma, el banc preveu un total de 2.000 sortides al tancament d'aquest exercici.
Torres ha qualificat d'"èxit" la integració de CatalunyaCaixa (CX), que el banc ha completat al setembre després de tancar 436 oficines i un ajust de plantilla de 1.556 treballadors relacionades amb aquest procés.
Dins de l'esforç "continu" de BBVA per controlar els costos, el conseller delegat del banc ha explicat que les sortides addicionals al ERE de CX es deuen a la "gestió ordinària" i que aquestes s'articularan sobretot via prejubilaciones.
Esforç i provisions per a l'ajust de treballadors
Per tot plegat, BBVA ha dotat de 53 milions d'euros en provisions pel cost associat a aquest ajust de treballadors, que afectarà personal relacionat amb l'activitat bancària a Espanya.
"És un esforç continuat a Espanya i a totes les geografies", ha assegurat Torres. I de fet, ha anticipat més "mesures" i "sortides addicionals" en la divisió a Espanya pel 2017, si bé no ha concretat una xifra. "El control de costos és una prioritat i seguirà sent", ha emfatitzat.
Baixen els beneficis a Espanya
A Espanya, el BBVA ha guanyat 936 milions fins al setembre, un 15,3% menys que un any abans, en un entorn "complicat" pels baixos tipus d'interès, en tant que la unitat immobiliària ha continuat reduint les seves pèrdues, que han estat de 315 milions, un 24,4% inferiors a les sofertes el mateix mes del 2015. Pel que fa als principals marges del compte, el d'interessos, que recull els ingressos, ha crescut un 5,5% i ha sumat 12.674 milions, avalat, com el trimestre anterior, "pel manteniment del dinamisme de l'activitat en mercats emergents".
Així mateix, les comissions han augmentat un 3,3% interanual, fins als 3.557 milions, la qual cosa ha portat a un marge brut de 18.431 milions, un 5,1% superior al d'un any enrere, a causa de la "resistència" dels ingressos recurrents. A aquest epígraf cal sumar-hi l'aportació dels resultats per operacions financeres (ROF), que inclou 75 milions per la venda d'un 0,75% de la Xina Citic Bank (CNCB)
Despeses, solvència i clients digitals
Les despeses s'han incrementat un 5,8% en comparació interanual després de l'esmentada incorporació de Catalunya Banc l'abril del 2015 i per altres raons com l'elevada inflació en alguns països i l'efecte de les divises. D'aquesta forma, el marge net s'ha situat en 8.882 milions, un 4,4% més, i la ràtio d'eficiència, o relació entre ingressos i despeses s'ha situat en el 51,8%. Quant a la solvència, la ràtio CET1 que mesura el capital de màxima qualitat "fully-loaded", que avança futurs impactes de la normativa de Basilea III, s'ha col·locat en el 12,3% davant l'11,7% de l'any anterior.
Per àrees de negoci, a més d'Espanya, el BBVA ha guanyat 298 milions als Estats Units (el 24,3% menys); uns altres 464 milions a Turquia (+30,6%); 1.441 milions a Mèxic (-5,3%) i uns altres 576 milions (-17%) a Amèrica del Sud, inclosa Veneçuela. L'entitat ha continuat elevant la seva base de clients digitals un trimestre més i a tancament de setembre ja sumava 17,2 milions, després de créixer un 20%. D'aquests, 11 milions han interactuat amb el banc a través del mòbil, la qual cosa suposa un 41% més.