El BBVA va registrar un benefici net de 2.442 milions d'euros durant el primer semestre d'aquest any, la qual cosa suposa un descens del 3,7% respecte al mateix període de l'any anterior, segons ha informat aquest dimecres el grup a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), encara que el banc assegura que el 'cas Villarejo' no ha tingut impacte en els resultats del negoci, encara que sí en la resputación.
En el segon trimestre, el benefici es va elevar fins a 1.278 milions d'euros, un 10% més davant el primer trimestre de l'any. En termes interanuals, el benefici trimestral va ser un 6% més si s'exclou BBVA Xile, és a dir, amb el mateix perímetre de negoci o un 2,6% més, en incloure BBVA Xile.
El banc ha ressaltat que aquest resultat es va veure impulsat pel "fort" creixement dels ingressos recurrents, amb un augment de doble dígit en el marge d'interessos, i pels menors sanejaments crediticis. El marge d'interessos de BBVA va avançar un 7,4% en el primer semestre davant el mateix període de 2018 en termes corrents (+9,9% en termes constants) fins als 8.987 milions d'euros, amb una evolució "positiva" en la major part de les àrees de negoci.
Per la seva part, els ingressos per comissions netes van assolir 2.470 milions d'euros (+1% en euros corrents; +2,8% en constants). La suma d'ambdues línies, considerades els ingressos recurrents del negoci bancari, van créixer un 6% (+8,3% en termes constants), assolint els 11.457 milions d'euros.
Malgrat la reducció dels resultats d'operacions financeres (ROF), el marge brut va assolir 11.989 milions d'euros en el semestre, un 3,7% més que en el mateix període de l'any anterior (+6% en termes constants), mentre el marge net va assolir 6.115 milions d'euros en el semestre, la qual cosa suposa un augment del 5,2% davant el mateix període de l'any passat (+8,2% en euros constants). Les esmentades xifres exclouen els resultats de BBVA Xile del primer semestre de 2018 (filial que formava part del grup fins a la seva venda el juliol de l'any passat).
"BBVA ha obtingut uns excel·lents resultats en el segon trimestre de 2019. A més, tornem a ser al capdavant en termes de rendibilitat a Europa i continuem observant molt bones dinàmiques en el nostre negoci: el marge d'interessos creix per sobre del 10% en euros constants i continua la millora de l'eficiència", ha ressaltat el conseller delegat de BBVA, Onur Genç.
La ràtio de capital CET1 'fully loaded' es va situar en l'11,52% a tancament de juny, gràcies a la capacitat de generació orgànica del grup, i després d'absorbir 24 punts bàsics dels impactes regulatoris derivats de la NIIF 16 i de TRIM (sigles de 'Targeted Review of Internal Models').
El 'cas Villarejo'
El conseller delegat de BBVA, Onur Genç, ha assegurat que el 'cas Villarejo' no ha impacte en el negoci de forma directa, però sí que ha reconegut el seu efecte negatiu sobre la reputació de l'entitat. "No ens agrada aparèixer a les portades diàriament, evidentment té un impacte sobre la imatge del banc", ha reconegut. Així ho ha posat de manifest el 'número dos' de BBVA en la roda de premsa posterior a la presentació dels resultats corresponents al primer semestre de 2019, subratllant que estan fent "tot el possible perquè s'aclareixin els fets i que no faran res que pugui interferir en la investigació judicial".
"Sobre el negoci directe no hi ha hagut cap impacte, sobre la imatge del banc sí, evidentment n'hi ha", ha remarcat Genç, mentre ha afegit que estan prenent "molt seriosament" la gestió de la reputació.
En aquest sentit, ha assegurat que com no s'ha identificat cap impacte directe rellevant sobre el negoci, no hi ha cap necessitat de dur a terme una provisió. De fet, ha dit que el procés judicial és encara en una fase molt preliminar com per estimar possibles implicacions.
Respecte a si recorrerà la decisió del jutge Manuel García-Castellón d'imputar el BBVA com a persona jurídica, el conseller delegat de l'entitat ha assenyalat que qualsevol pas es farà després de consultar amb els seus assessors legals. "És una decisió que porta el seu temps", ha precisat.