Cap sorpresa. El Consell de Govern del Banc Central Europeu ha decidit aquest dijous apujar els tipus d'interès en 75 punts bàsics, fins al 2% amb l'objectiu de frenat la inflació a la zona euro, que s'acosta al 10%.  D'aquesta manera repeteix l'estratègia i la fórmula del passat 8 de setembre quan també va incrementar el mateix percentatge. Aquesta és la tercera pujada dels tipus d'interès del BCE aquest any en un esforç per refredar els preus al consumidor i evitar que es descontrolin. Es tracta del nivell més alt des de l'any 2009.

Després de la reunió del Consell de Govern, el BCE ha informat que també incrementa en 75 punts bàsics la facilitat de crèdit, a la qual presta als bancs a un dia, fins al 2,25%, i la facilitat de dipòsit, a la qual remunera l'excés de reserves a un dia, fins a l'1,5%.

Noves pujades del tipus d'interès

L'organisme presidit per Christine Lagarde preveu noves pujades dels tipus d'interès per retornar la inflació a l'objectiu del 2%. Així, el Consell de Govern del BCE ha reiterat en una nota que la inflació "continua sent excessivament elevada". El BCE sosté que la seva política monetària "està orientada a reduir el suport a la demanda i proporcionar protecció enfront del risc d'un desplaçament persistent a l'alça de les expectatives d'inflació". Amb l'augment dels tipus d'interès, les quotes de les hipoteques i els tipus dels nous crèdits continuaran l'escalada que van iniciar a la fi de l'any passat.

 

D'altra banda, el BCE té previst recalibrar els termes i condicions del seu tercer programa d'operacions de refinançament a llarg termini per a assegurar-se que és consistent amb el procés de normalització monetària. El BCE oferirà als bancs ajustar els tipus d'interès aplicables, per la qual cosa des del 23 de novembre s'aplicarà el tipus d'interès mitjà del BCE aplicable durant el període. En aquest sentit, oferirà noves dates als bancs per a retornar de forma anticipada les quantitats prestades. Així mateix, per a alinear la remuneració de les reserves mínimes exigides pel BCE a les institucions de crèdit amb l'estat actual de les condicions del mercat monetària, el BCE ha fixat la remuneració d'aquestes reserves en la taxa de dipòsit.

L'efecte en l'euro

L'efecte d'apujar els tipus d'interès no s'ha fet esperar. L'euro baixava aquest dijous al migdia i perdia de nou la paritat amb el dòlar. A les 14.30 hores, l'euro cotitzava a 0,9996 dòlars, després de començar la sessió d'avui a 1,008 dòlars.