La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, avisa que l'estiu ha actuat "com a boia" per a les economies que depenen, especialment del turisme, però que ara la realitat que arriba és una de ben diferent. "Durant l'estiu, atès que la gent va viatjar més, els països amb grans sectors turístics se'n van beneficiar especialment... Si bé el turisme pròsper ha estat recolzant el creixement econòmic durant el tercer trimestre , esperem que l'economia es desacceleri substancialment durant la resta d'aquest any", ha advertit Lagarde.
El Consell de Govern del Banc Central Europeu ha decidit avui apujar els tres tipus d'interès clau del BCE en 75 punts bàsics. En conseqüència, el tipus d'interès de les principals operacions de refinançament i els tipus d'interès de la línia de préstec marginal i de la línia de dipòsit s'incrementaran fins a l'1,25%, 1,50% i 0,75% respectivament, amb efectes a partir del 14 de setembre de 2022.
Entrant en el detall, ha descartat de moment canvis més marcats: "No tenim objectius de tipus de canvi per a l'euro, però en monitoritzem la caiguda i sabem que té un impacte sobre la inflació". I, malgrat advertir que hi hauran més pujades, la presidenta del BCE ha descartat augments tan marcats com el d'avui en 75 punts: "Les pujades de 75 punts bàsics no seran la norma, però continuarem incrementant els tipus depenent de les dades". L'objectiu que persegueix el BCE és que l'economia s'alenteixi significativament els propers mesos. I adverteixen que "la frenada de l'economia acabarà passant factura a un mercat laboral que encara és robust".
Recorregut cronològic
El Banc Central Europeu s'està preparant contra una inflació rècord amb la pujada de tipus més gran des de la introducció de l'euro en efectiu el 2002. Les autoritats monetàries han decidit augmentar el tipus d'interès clau al qual els bancs comercials poden demanar prestat diners del BCE en tres quartes parts de punt percentual fins a l'1,25 per cent. Al mateix temps, van mantenir la perspectiva de noves pujades dels tipus d'interès en els propers mesos. La pressió sobre el banc central havia augmentat significativament recentment. Perquè la inflació a la zona euro està pujant ara a nous màxims.
A l'agost es va situar al 9,1% i donada la crisi energètica derivada de la guerra d'Ucraïna, no hi ha indicis que l'augment de la inflació disminueixi. La taxa és ara més de quatre vegades superior a l'objectiu d'inflació del BCE del 2%. Al juliol, el banc central va començar a allunyar-se de la seva llarga era de política de tipus d'interès zero, augmentant els tipus d'interès per primera vegada des del 2011, en aquell moment en 0,5 punts percentuals. Per a aquesta reunió de setembre, el Consell de Govern del BCE havia assenyalat una nova pujada dels tipus d'interès de 0,5 punts percentuals en una fase inicial. Però com que la inflació ha continuat augmentant recentment, la pressió sobre els vigilants de l'euro per fer un pas més gran ha augmentat. Els tipus d'interès més alts poden contrarestar l'augment de les taxes d'inflació.
Estabilitat al 2%
Després d'un repunt durant el primer semestre del 2022, les dades recents apunten a una desacceleració substancial del creixement econòmic de la zona de l'euro, amb la previsió que l'economia s'estancarà a finals de l'any i el primer trimestre del 2023. Els preus de l'energia molt elevats estan reduint el poder adquisitiu, dels ingressos de la gent i, tot i que els colls d'ampolla de l'oferta s'estan reduint, encara estan limitant l'activitat econòmica. El Consell de Govern està disposat a ajustar tots els seus instruments dins del seu mandat per garantir que la inflació s'estabilitzi al seu objectiu del 2% a mitjà termini. L'instrument de protecció de la transmissió està disponible per contrarestar les dinàmiques de mercat desordenades i injustificades que suposen una greu amenaça per a la transmissió de la política monetària a tots els països de la zona de l'euro, permetent així al Consell de Govern complir amb més eficàcia el seu mandat d'estabilitat de preus.