El Banc Central Europeu (BCE) ha decidit seguir amb la seva "política monetària acomodatícia" i mantenir els tipus d'interès en el 0% per tal d'estimular l'economia. Així ho ha anunciat la presidenta del BCE, Christine Lagarde, en una roda de premsa d'aquest migdia en què s'han anunciat les últimes decisions del banc en matèria de política econòmica. El BCE també mantindrà el volum de compra de deute davant de la crisi de la Covid.
Lagarde ha reconegut que "la pandèmia encara suposa riscos seriosos per la salut pública i les economies de la zona euro i global" i provoca una "alta" incertesa, la qual es trasllada també als mercats. Tot i això, la presidenta del BCE manté l'esperança en les campanyes de vacunació.
Tipus d'interès baix
La cúpula del BCE manté al 0% el tipus d'interès d'operacions principals de finançament. Un tipus del 0% implica un preu nul dels diners, fet que motiva la circulació dels diners en l'economia i, així, un estímul econòmic. En paraules de Lagarde, la intenció és mantenir aquesta política fins que la previsió d'inflació s'acosti "suficientment, però per sota, del 2%". Durant el mes de desembre, la inflació ha estat del -0,3%, segons ha explicat la presidenta del BCE. Així doncs, el BCE manté al 0% el tipus d'interès d'operacions principals de finançament, al 0,25% el de facilitat de crèdit i al -0,5% el de facilitat de dipòsit.
Pel que fa al programa antipandèmia de compres d'actius (PEPP), es manté en 1.850 bilions d'euros fins al març del 2022, després de l'augment en 500.000 milions d'euros i l'ampliació acordada en la reunió de la cúpula de la institució monetària al desembre. A més, la compra d'actius del banc (APP) continuarà sent de 20 bilions d'euros mensuals.
D'altra banda, el BCE continuarà proveint de liquiditat per la via de les operacions a llarg termini de finançament TLTRO, les quals impliquen tipus d'interès més baixos per als bancs.
L'efecte econòmic de la pandèmia
La presidenta del BCE ha apuntat que les dades que té la institució monetària fan pensar que l'economia de l'eurozona ha caigut el quart trimestre del 2020 per la intensificació de la pandèmia i les restriccions per frenar la Covid. A més, Lagarde ha afegit que aquesta contracció tindrà un "efecte" en el primer trimestre del 2021.
Lagarde ha apuntat que l'efecte econòmic de la pandèmia continua sent "desigual" entre sectors, amb els serveis com el més afectat. Tot i els estímuls fiscals davant d'aquesta situació, ha subratllat que els consumidors i empreses es mantenen "prudents" davant de les inversions i el consum.
Segons Lagarde, les previsions econòmiques globals, l'acord en les relacions entre la Unió Europea i el Regne Unit i la campanya de la vacunació donen esperança en la situació de crisi actual, tot i que la pandèmia continua sent una font de "risc". Pel que fa a la inflació i a l'estabilitat dels preus, un dels objectius cabdals del BCE, Lagarde ha dit que augmentarà en els pròxims mesos per l'efecte de l'energia i l'IVA alemany, tot i que seguiran a la baixa a causa de la feble demanda actual. En aquest àmbit, creu que l'impacte menor de la pandèmia a mitjà termini, la recuperació de la demanda i les polítiques econòmiques i fiscals "acomodatícies" podran suposar a mitjà termini una pressió a l'alça dels preus.