La startup catalana Bio2Coat (Terrassa, Vallès Occidental) ha desenvolupat uns recobriments i envasos comestibles per a la conservació i l’empaquetat de productes alimentaris. Elaborats a partir d’ingredients i excedents de la cadena alimentària com vegetals, fruita, hortalisses o tubercles, juntament amb ingredients minoritaris procedents de fonts naturals; obté un material de font biològica en forma de film que té les propietats per conservar els aliments i, alhora, ser comestible. D’aquesta manera, el producte generat per Bio2Coat permet reduir el malbaratament alimentari i la generació de residus com el plàstic. Bio2Coat ha estat beneficiària de l’ajut Startup Capital d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball. La startup ha rebut 75.000 euros per a l’impuls de la seva tecnologia en la fase inicial.
Similar a una segona pell
La startup egarenca treballa en dues línies principals de producte. D’una banda, produeix recobriments per a fruites i hortalisses que creen una barrera davant de l’oxigen i la humitat per mantenir-les més temps en bon estat i millorar el seu aspecte visual, dotant-les d’una segona pell totalment comestible i que no és apreciable pel que fa al sabor o la seva olor. De l’altra, Bio2Coat també crea envasos com safates, bosses o sobres termo segellables que poden incorporar alguna aroma o sabor al conjunt. Per exemple, la startup ja ha fet proves pilot de paquets d’arròs que inclouen un concentrat de tomàquet per dissoldre conjuntament a l’aigua. O sobres amb cereals que incorporen un concentrat de cacau per tal de dissoldre-ho directament a la llet.
Sostenibilitat i valor gastronòmic
Pel cofundador de Bio2Coat, José Ignacio Velasco, “oferim una solució sostenible que contribueix a reduir la presència del plàstic i que, a més, aporta un valor gastronòmic i nutricional al mateix temps que fa d'envàs”. Un producte que, afegeix, “ja estem treballant perquè se’n produeixin els primers lots abans de l’estiu en una planta pilot a Rubí”. Pel que fa a la seva comercialització, Velasco apunta que la línia de recobriments per a la fruita “va destinada a distribuïdors alimentaris i centrals agrícoles, amb l’avantatge que és un tractament posterior a la collita”. Pel que fa a la línia d’envasos, assenyala com els seus potencials clients “les grans marques d’alimentació” amb qui ja han establert les primeres converses per cercar acords comercials.
La startup és una empresa derivada (spin-off) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que combina la recerca en enginyeria alimentària i de materials per a la indústria. Per Velasco, rebre l’ajut Startup Capital “ens ha donat impuls perquè, sovint, els bons projectes sense recursos es poden perdre”. Alhora, destaca que el suport de mentoria que ofereix aquest ajut “ens ha aportat molt en consells i contactes estratègics”. Constituïda a finals del 2020 i amb un equip format per set persones, Bio2Coat ja disposa de la seva tecnologia patentada a Espanya i amb sol·licituds de patents a Europa, els Estats Units i el Brasil. Així mateix, la startup es troba immersa en el procés per tancar una ronda de finançament amb capital llavor que li permeti completar el procés d’entrada al mercat en el decurs dels dos propers anys.