S'ha acabat el secret més ben guardat de Bitcoin. I també tots els rumors que giraven al voltant de Satoshi Nakamoto, el presumpte fundador del qual encara ningú n'havia vist mai el rostre. L'emprenedor i investigador australià Craig Wright ha decidit fer un pas en ferm des del seu blog i a través d'un vídeo a la BBC i s'ha identificat com el creador de la criptomoneda i la plataforma d'operacions blockchain. I per si de cas les paraules se les emportés el vent, Wright no ha dubtat a mostrar proves tècniques en què es pot comprovar com utilitzava claus criptogràfiques per firmar digitalment missatges vinculats als blocs de Bitcoin. El mite de l'inventor de la divisa digital sense intermediari ni regulació d'un banc central, s'ha tornat realitat.
Tanmateix, més enllà d'estar d'enhorabona, la comunitat virtual es troba dividida entre els escèptics i els sorpresos. L'emprenedor és conscient d'això, per la qual cosa ha assegurat que aportarà més informació sobre la seva acabada d'estrenar criptopaternitat. Un dels seus baluards més grans és l'economista i director fundador de la Bitcoin Foundation, Jon Matonis, que ha assegurat després de revisar les dades més rellevants a través de les línies criptogràfica, social i tècnica que creu "fermament" que Craig Wight "satisfà les tres categories", és a dir, que en demostra la paternitat.
Una guerra civil virtual
La BBC, GQ i també The Economist han tingut accés a la documentació, i malgrat que el diari britànic no descarta la possibilitat que les declaracions de Wright siguin certes, el seu veredicte no és tan concloent com el de Matonis, per la qual cosa assegura que "encara queden importants dubtes". Una incertesa potser massa difícil de resoldre, amb la qual cosa "pot ser que mai sigui possible establir més enllà de qualsevol dubte raonable qui va crear realment Bitcoin". En l'actualitat, es calcula que circulen 15,5 milions de la divisa legal, i del conjunt s'estima que la fortuna de Wright o el que és el mateix, Nakamoto, rondaria, segons ha estimat la BBC, el milió de bitcoins, el que equival a uns 392 milions.
Malgrat que, tal com ha reconegut el mateix Wright, "hagués preferit no fer-ho", s'ha vist suposadament obligat per evitar que circulin més "històries fabricades" que estan ferint la gent que l'envolta. D'aquesta forma, s'ha convertit sense voluntat de ser-ho en el nou rostre públic de bitcoin. Però el món de la criptomoneda va molt més enllà d'una única persona, ja que els successors de Nakamoto han creat molt més codi del que ell hauria somiat mai. I en aquest sentit, el modus operandi i la programació del Bitcoin també es troben fortament dividits.
Un bàndol aposta per mantenir la moneda virtual pura, mentre que l'altre és partidari d'un creixement ràpid, encara que això pugui implicar replicar els tics d'un mètode convencional de pagament. I encara que Wright ha assegurat que només vol que el "deixin sol", la seva revelació ha tornat a encendre les brases de la guerra civil del món virtual, tant pels seus orígens com pel seu model de desenvolupament. S'obre així una nova era per a les transaccions de la moneda digital.