El Consorci de la Zona Franca de Barcelona va marcar-se el repte en plena pandèmia de celebrar un esdeveniment presencial i virtual. Era l'octubre del 2020 i van marcar diferències perquè a Barcelona, i a bona part del món, era una de les primeres grans trobades que se celebraven després de mesos confinats. Aquella idea va prendre forma amb el BNEW, la Barcelona New Economy Week. I des d'aleshores no ha parat de créixer. Va començar a l'Estació de França, l'any passat es va dividir entre diferents espais emblemàtics de la ciutat i, enguany, es concentra en el DFactory Barcelona. Però en què consisteix el concepte de la nova economia i aquest DFactory com a espai? Aquest diari ha parlat amb Blanca Sorigué, Directora General del Consorci de la Zona Franca de Barcelona.

panel

Com han canviat les coses des del 2020...

Totalment. Aquest és l'any de la consolidació d'un esdeveniment híbrid, singular i on l'element en comú és la nova economia i la consolidació de la Zona Franca i ens fa molt contents seguir creixent perquè veiem el recolzament que estem tenint. El DFactory està sent tot un èxit a nivell de networking, connexions online i on participen més de 90 països. Una idea que va néixer en plena pandèmia per mostrar que aleshores també es podien fer coses molt positives i optimistes i arribem fins ara, imagina't!

Què és exactament el DFactory?

És la catedral de la Indústria 4.0. El que pretenem és captar centres d'innovació d'I+D+I i hubs digitals. Et poso un exemple, a pocs metres tenim una empresa com Hewlett Packard liderant la impressió auditiva. Volem ser el pol d'atracció de hubs digitals globals, però també busquem emprenedors que apostin per estar aquí i beneficiar-se de totes les capacitats tecnològiques que donem com el big data o la impressió 3D. És una aproximació de la digitalització a tota la indústria.

dfactory

S'entén bé el concepte del BNEW?

Precisament, el més difícil és dirigir el producte, per a qui anem. Ho hem aconseguit perquè està molt ben conceptualitzat i comptem amb 300 persones que sumen a nivell de proveïdors tecnològics o audiovisual extra. Hem muntat sis platós amb alta definició com si estiguessis a la CNN, pots veure les sessions a molt alt nivell. Per tant s'involucren de forma directa, és un esdeveniment que genera moltíssim treball.

I com podem entendre la nova economia?

Són noves maneres de treballar, relacionar-se o produir. Per exemple, tenim una incubadora d'impressió 3D i les emprenedores que hi participen són diverses: comptem amb una periodista que juntament amb un equip d'arquitectes ha acabat construint cases amb una manera molt diferent de la dels últims cent anys i aposten per materials molt sostenibles. Però hi ha més exemples, com el d'una emprenedora que després de molts anys va apostar per la seva passió que és un producte tèxtil imprès en 3D i sostenible. Això no deixa de ser nova economia, noves formes de veure les coses, produir o fabricar. I aquesta, ara mateix, ja està creant nova ocupació. No deixen de ser reptes. El talent no només es reté, sinó també es fabrica i passar per conscienciar a tots els professionals que ens poden aportar per canviar moltes tecnologies que estan obsoletes. El canvi climàtic està afectant a tots els sectors i cal, a la vegada, un canvi de mentalitat, però hi ha molts més aspectes i s'han de tenir en compte en qualsevol equip o empresa.

bnew

El BNEW parla d'inversions, sostenibilitat, e-commerce, indústria digital, real estate, mobilitat, talent i experiència. Aquest dijous es tanca una tercera edició per on hauran passat més de 12.000 professionals, pràcticament la meitat dels ponents són d'àmbit internacional, un centenar d'start-ups i amb milers de reproduccions dels seus continguts via online.

Un dels èxits d'aquest BNEW és parlar de tot i amb els qui més en saben. A tall d'exemple, en el capítol de les inversions, es va poder tractar amb els màxims responsables de les zones franques d'Ucraïna per reflexionar sobre com invertir i reconstruir aquest país quan acabi la guerra.