La davallada del PIB espanyol ha ressonat ben fort. I és que la revista nord-americana Bloomberg ha dedicat aquest divendres un article en què, a més d'exposar la situació econòmica d'Espanya, es mulla sobre la seva recuperació. I no és gaire esperançador.

El mitjà econòmic destaca que la caiguda del PIB d'un 18,5% és la més forta de tota Europa i la contrasta amb els percentatges de França (14%) i Itàlia (12%). De fet, subratlla que és pitjor que la que van preveure els economistes, que era d'un 16,6%. 

El gràfic mostra com la davallada del PIB d'Espanya és la més profunda d'Europa | Bloomberg

Després de recordar que Espanya va ser un dels països del sud d'Europa que més va patir per la pandèmia, "amb un dels brots més mortífers juntament amb Itàlia", el mitjà explica que els sectors més afectats van ser el comerç minorista, el transport i la restauració, "que en el seu conjunt van caure un 40,4%".

A més, Bloomberg posa al dia els seus lectors recalcant que es preveu una "mala temporada estiuenca", i més a causa de l'anunci del Regne Unit d'imposar quarantenes a persones procedents d'Espanya. "El país depèn en gran mesura del turisme", afegeix.

Imatge d'una platja del Maresme durant el desconfinament | Efe

L'article explica que l'economia espanyola ha estat "particularment afectada per la crisi a causa del petit tamany de les seves empreses, el qual fa que aquestes siguin més vulnerables i menys capaces de respondre efectivament el xoc". A més, assenyala que desenes de pimes tancaran abans que acabi l'any.

Un segon brot?

Bloomberg també es mulla sobre la recuperació de l'economia espanyola a través de l'anàlisi de l'economista Maeva Cousin. "El xoc ha estat més profund que a Alemanya i França, reflectint l'impacte d'unes mesures més restrictives i una economia més depenent del sector de l'hosteleria", reflexiona.

Cousin, a més, s'atreveix a anticipar una recuperació d'Espanya en el tercer sector "menys profunda i arrossegada pel turisme". "I augmentarà els riscos d'un segon brot", conclou, no en referència als rebrots que hi ha a Catalunya i l'Aragó, sinó a un que estigui al nivell del viscut entre el març i el maig, i provoqui un segon confinament.