Punt i final al culebrot de la Fira. Pau Relat serà, oficialment, el proper president de la Fira de Barcelona en substitució de Josep Lluís Bonet. Els membres de la Fira s'han reunit aquest matí amb el president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls, la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per desbloquejar finalment la successió de l'ens firal. Una reunió, si més no, complicada, ja que s'ha allargat una hora més del previst.

Bonet s'ha acomiadat amb la mateixa frase que va pronunciar quan va assumir el càrrec, ara fa 14 anys: "La Fira és un projecte de país". I és que Josep Lluís Bonet porta al capdavant de la Fira des del 2004, un període que s'ha anat allargant "per temes polítics", la imposició del 155 i la "manca d'un Govern estable a Catalunya".

Tot això seguit d'una "falta de consens" entre els tres ens que s'han de posar d'acord per decidir un relleu a la presidència de la Fira: la Cambra de Comerç, la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona. Amb tot, el d'avui és un adéu a mitges, ja que Bonet seguirà fins el 2020 per la Fira, com a president de l'Alimentària. 

La Fira estrena cúpula

La reunió ha servit també per definir el nou Consell d'Administració, fins ara format per Núria Basi (Grup Basi), Luis Conde (Seeliger i Conde), Agustí Cordón (Grup Zeta), Enric Crous (Cacaolat), Enrique Lacalle, Carles Vilarrubí (FCBarcelona), Pedro Fontana (Áreas) i Miquel Martí (Moventia). Basi, Crous, Vilarrubí i Lacalle seran substituïts per Mar Alarcón (SocialCar), Helena Guardans (Sellbytel), Kim Faura (Telefónica) i Manel Vallet (Catalonia Hotels). Un Consell renovat que, segons Colau, "és una oportunitat per començar a revertir el biaix de gènere del consell" i introduir-hi més dones, tot i que només s'ha incrementat el nombre de dones d'una a dues. 

Amb tot, Relat ha agraït "la confiança dipositada en la meva persona per part de totes les institucions", assegurant que ha estat el candidat de consens per unanimitat. Pau Relat, president de FemCat i conseller delegat de MATHolding, ha promès una presidència de la Fira amb "objectius molt ambiciosos" i ha lloat l'institució dient que "la Fira no s'entendria sense Barcelona i la seva ciutat, i Barcelona es difícilment imaginable sense la institució firal".

Des de la Generalitat, la consellera Àngels Chacón ha emplaçat al nou president a que "la Fira segueixi sent de referència local però també internacional" i ha explicat que els reptes i "l'autèntica revolució en aquesta nova etapa és el coneixement". "Haurem de tractar com comencem a capitalitzar aquest coneixement, que és clau", ha exposat la consellera.

Un consens polèmic

Si bé és cert que el marc polític del darrer any ha causat entrebancs per renovar la cúpula firal, les dificultats de consens entre les tres entitats (Cambra, Ajuntament i Govern) també han estat una causa principal de l'endarreriment. De fet, avui s'ha agraït al president i els consellers sortints que hagin allargat el seu temps a la Fira, motiu pel qual se'ls guardonarà amb la Medalla d'Honor de l'ens firal. 

Amb tot, la decisió de qui dirigiria la Fira ha estat complicada, i ha deixat una estela d'enfados i males cares als agents implicats. Sense anar més lluny, fa dues setmanes el Consell d'Administració de la Fira va deixar plantat Miquel Valls en un dinar, com a protesta per com havia gestionat el canvi de president firal. Fonts properes a l'entitat han assegurat a El Nacional que la mala gestió de Valls es deu a que "tenia pressa per trobar un candidat per la Fira abans de deixar la presidència a la Cambra de Comerç", motiu pel qual va "cremar diversos noms" de possibles candidats filtrant-los a la premsa. 

D'altra banda, les fonts asseguren que tant l'Ajuntament com el Govern apostaven per un lideratge femení, o, si més no, més dones al Consell. De fet, d'entre tots els candidats que es van posar sobre la taula, hi havia Mar Alarcón, Helena Guardans, Kim Faura, Miquel Martí i Agustí Cordón; cinc noms que constaran com a consellers de la Fira.

D'una banda, Kim Faura era el candidat predilecte de Valls, que no va trobar consens ni amb l'Ajuntament ni amb el Govern. Guardans no acabava de fer el pes al Govern "pel seu posicionament amb el 155", segons han explicat les fonts a El Nacional. Alarcón també es va posar sobre la taula, i tot i ser "un perfil empresarialment potent", el consistori no n'era del tot partidari. El Govern també va proposar Cordón, però se'l va acabar descartant per ser "històric" dins l'ens.  

Finalment, Relat ha aconseguit posar pau entre les institucions, i essent l'única figura de consens, serà oficialment el relleu de Bonet.