Després de dues setmanes de caigudes pràcticament ininterrompudes, aquest dimecres l'Ibex-35 ha tornat a tancar en verd. Concretament, la borsa espanyola ha tancat la sessió amb una pujada del 4,88%, que suposa el millor resultat des del novembre de 2020, 16 mesos, i la recuperació dels 8.100 punts. La sessió ha estat fortament marcada per l'augment generalitzat de les borses mundials, la caiguda del preu del petroli i el bon comportament de la banca, que en conjunt ha guanyat quasi un 8%. L'Ibex no veia aquestes xifres des del 9 de novembre de 2020, quan la borsa va pujar més del 8% gràcies a l'eficàcia provada de la vacuna de Pfizer i Biontech contra la covid i el triomf de Joe Biden a les eleccions presidencials dels Estats Units.
Dels 35 valors de l'Ibex, només dos han tancat en vermell, Repsol (-3,2%) i Siemens Gamesa (-2,52). Els altres 33 valors han tancat en verd, destacant sobretot els bancs liderats pel BBVA (8,67%) i el Sabadell (8,68%), per darrere el Santander i CaixaBank han tancat amb pujades superiors al 7,2%. Fora del sector bancari, Inditex ha recuperat part de les seves pèrdues de la setmana passada amb guanys del 6,75%, la catalana Fluidra ha escalat un 7,56% i IAG ha liderat la sessió amb una escalada del 9,66%.
Frankfurt tanca fregant una pujada del 8%
A la resta d'Europa, els beneficis de Madrid s'han quedat curts. El parquet que millor s'ha comportat avui ha estat el de Frankfurt, on el DAX-40 ha tancat amb una pujada d'un 7,92%, després de la caiguda del preu del petroli i perquè s'albira una solució diplomàtica en el conflicte entre Ucraïna i Rússia. Concretament, aquesta pujada ha arribat després que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, hagi assegurat que Ucraïna ja no pretén ser membre de l'OTAN i estaria disposada a adoptar un estatus de país neutral i que està obert a debatre la independència de Donetsk i Lugansk. Rússia, per la seva part, ja ha assegurat que no vol enderrocar el Govern de Kíev. Tots els valors que componen el selectiu de Frankfurt han tancat la jornada en positiu excepte l'energètica Siemens, que ha perdut un 1,3%.
A París la situació ha estat molt semblant i el CAC-40, ha registrat un rebot del 7,13% gràcies al bon resultat de bancs i automòbils. Tal com ha succeït a Madrid, no es veien aquestes xifres des del novembre de 2020 quan es va aprovar la primera vacuna contra la Covid. A excepció del grup Thales, que ha perdut un 4,24%, tots els valors del CAC-40 han tancat la sessió en verd amb les potents pujades de Veolia (12,26%), els fabricants d'automòbils Stellantis (11,90%), Renault (11,12%) i el de pneumàtics Michelin (9,80%).
El tancament de la borsa de Milà, per la seva part, ha tancat també amb pujades més que considerables, concretament del 6,95%, liderat per l'alça dels bancs italians, que les últimes setmanes havien patit especialment la crisi per la guerra a Ucraïna. Aquest dimecres, els principals bancs italians han tancat la sessió amb augments prop del 10%: Finecobank (11,87%), UniCredit (11,68%), Intesa Sanpaolo (11,09%), Banca Mediolanum (10,96%) i BPER Banca (9,99%). Per contra, només tres valors han tancat en vermell i tots relacionats amb l'energia, el pitjor parat ha estat la productora de tubs d'acer per a la indústria petroliera Tenaris (-5,53%), seguida de les empreses d'hidrocarburs Saipem (-1,44%) i ENI (-0,50%).
L'única gran borsa europea que s'ha quedat per darrere de Madrid ha estat Londres, que també ha aconseguit tancar en verd. Concretament, el principal parquet britànic ha finalitzat la sessió amb una pujada del 2,79%. Els valors que millor s'han comportat han estat Polymetal Internatioanl (62,36%), seguit de la minera Evraz, que va registrar guanys del 18,70%. En canvi, han registrat pèrdues la minera Fresnillo (-7,27%), BAE Systems, que s'ha deixat el 4,22% i la petroliera BP, que ha caigut un 2,22%.