La presidenta del Banc Santander, Ana Botín, ha mostrat la seva preocupació davant el context econòmic actual i per l'elevada inflació, a la que ha considerat com "l'enemic número u, dos i tres, ja que perjudica les empreses i a les famílies vulnerables". Així ho ha traslladat aquest divendres a una xerrada amb el director general i conseller delegat de l'Institut de Finances Internacionals (IIF), Tim Adams, durant l'assemblea que l'organització està celebrant entre el 10 i el 14 d'octubre a Washington DC. La directiva ha assenyalat que observa "molta ansietat, molta incertesa" entre els clients de la seva entitat, tant particulars com empreses, davant la pujada de tipus i l'increment dels costos energètics. A més, Botín ha confessat que últimament s'està preocupant "més de l'habitual" pel context econòmic i geopolític. "I crec que és el correcte, hem d'entendre que hi ha més incertesa, que és difícil planificar i que hàgim d'estar a prop dels nostres clients", ha afirmat.
Tot i això, Botín ha elogiat la tasca de Llatinoamèrica a l'hora d'entendre que l'elevada inflació és "l'enemic número u, dos i tres, i danya a les famílies i empreses vulnerables", així com la situació econòmica de Mèxic: "Té unes finances públiques sòlides. Està per davant de la corba, per davant de la Reserva Federal (Fed) d'Estats Units en les pujades de tipus i sembla que tenen millor controlada la inflació", ha afegit. Sobre la transició cap a una economia sostenible, ha declarat que la clau pel sector financer és com ajudar als clients a realitzar aquest procés. En aquest sentit, ha indicat que no es tracta només de decidir entre una energia "marró" o "verda", sinó "com passar de marró a verda i això requereix finançament. És en això en el que estem treballant els bancs", ha puntualitzat. Botín ha afegit que el món necessita energies "fiables, renovables, però també assequibles", per la qual cosa ha ressaltat la importància d'invertir en energies netes, al mateix temps que continua donant finançament a alguns combustibles fòssils com el gas, per arribar a un equilibri entre aquests tres factors.
Inflació
La UGT ha recordat aquest divendres que la inflació "continua sent el principal problema de l'economia espanyola", tot i la moderació fins al 8,9% al setembre, segons les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística. El sindicat ha assenyalat que els alts nivells d'inflació no s'estan veient compensats per una pujada salarial acord, ja que els convenis col·lectius firmats recullen actualitzacions salarials del 2,61% de mitjana. "No es pot acceptar una nova pèrdua de poder adquisitiu dels salaris, com va succeir el 2008, és inadmissible que augmentin de manera desenfrenada els preus dels béns i serveis bàsics, com l'alimentació, l'energia o l'habitatge, encarida per l'augment dels tipus hipotecaris", ha afegit la UGT en un comunicat. Davant d'aquesta situació, el sindicat demana "pujades salarials moderades" i la inclusió de "clàusules de revisió salarial" en els convenis. Al mateix temps demana "mesures més efectives per reduir el preu dels productes energètics, atenuar els efectes de l'increment de les quotes hipotecàries i control del preu dels aliments".