L'assagista sud-africà Brett Scott alerta que un món on els diners fossin totalment digitals i sense efectiu presentaria "un problema d'exclusió financera" per a part d'una població, a més d'obrir la porta "a la vigilància i la censura".
"Obres la porta a sistemes no només de manipulació empresarial i vigilància, sinó també de censura: qui controlés el sistema no tindria només la capacitat d'observar la població, sinó també d'impedir que faci determinades coses", avisa en una entrevista concedida a la revista Retina d'El País i recollida per Servimedia.
Aquest llicenciat en Antropologia que va començar a treballar al sector financer el setembre de 2008 per després passar a l'activisme econòmic considera que la digitalització total dels diners tindria "enormes" repercussions.
Scott entén que hi ha "un atac estructural contra" els diners en efectiu, del que acusa "la indústria dels pagaments" i les companyies tecnològiques. "Les grans empreses tecnològiques també odien l'efectiu", abunda, subratllant que alguns gegants del sector "volen automatitzar-ho tot i els bitllets s'interposen al seu camí".
L'assagista retreu que la seva estratègia és assegurar que l'ús dels diners electrònics respon "a una demanda i que el poder resideix en nosaltres, els ciutadans comuns," sent "perfectament conscients que fan diners de la dependència de la gent dels seus sistemes tecnològics".
Aquest antropòleg ha analitzat les noves tecnologies i, si bé admet que el bitcoin "ha estat fascinant des d'un punt de vista tecnològic", considera que "ha fallat en canviar realment el sistema financer".
Segons el seu parer, la cultura 'cripto' és "tòxica, molt individualista i hipercapitalista" en defensar que al món no hi ha prou capitalisme per crear una estructura "perquè es desenvolupi més el mercat entre individus".
Cultura 'cripto'
Tanmateix, admet la utilitat de les estructures col·laboratives com significa el bitcoin. "Bitcoin no desapareixerà, sobreviurà, però té limitacions estructurals", estima, però alerta que la comunitat que el sustenta "no té cap intenció de treballar en aquesta via. Els convé deixar-lo més com un actiu especulatiu".
Quant a la tecnologia que suporta el bitcoin, el blockchain, augura que "en dos anys amb una mica de sort desapareixerà el soroll, totes les collonades s'esvairan i els projectes realment interessants sobreviuran". "De moment, al voltant de blockchain hi ha molts projectes eteris", afirma.