La bretxa salarial entre homes i dones es redueix lentament, segons les dades presentades avui pel sindicat CCOO. De fet, ha disminuït 8 punts anuals a Catalunya i se situa en el 22% el 2018, però des del sindicat asseveren que a aquest ritme, la bretxa encara trigarà 30 anys a desaparèixer. Alhora, cal tenir en compte que la crisi actual pel coronavirus ha afectat més a les dones que als homes, i des de CCOO insten a les administracions a blindar aquesta millora en la bretxa perquè no empitjori la situació.
"Calen mesures per blindar i reforçar els petits avenços que hi ha, perquè sinó, en època de crisi sanitària pot haver un impacte encara més greu que el de la crisi del 2008, que va tenir un impacte fortíssim en el gènere", alerta Alba Garcia, secretària de Dones i Polítiques LGTBI de CCOO de Catalunya durant la presentació de l'informe. "Hi ha moltes coses que encara no sabem l'impacte que tindrà la pandèmia, com per exemple la reducció del 100% de jornada que han hagut de fer moltes dones per fer de mares o cures de familiars".
Polítiques d'igualtat
És per això que des de CCOO es reclama que es posi "fil a l'agulla amb la llei d'igualtat retributiva" i s'aposti per polítiques d'atenció social públiques i universals i per mesures per evitar que la bretxa "sigui crònica" com l'obligatorietat del permís de paternitat. També han proposat que els plans finançats amb ajudes europees o amb el fons estatal "inclogui una mesura de compensació" per les persones obligades a reduir la seva jornada per cuidar de nens o persones dependents.
L'exigència d'apostar per blindar les polítiques de gènere també l'han dirigit a empreses i a sindicats a qui han reclamat que es negociïn tots els plans d'igualtat pendents, després d'un període en què la representació sindical ha estat molt abocada a negociar les condicions de seguretat i salut, ha dit Lídia Sandalinas, responsable de Polítiques d'Acció Sindical de Gènere de CCOO de Catalunya.
"A partir d'ara començarem a exigir-ho perquè si no ho exigim no es faran, i si no es fan, les dones sortiran molt malament després de la Covid", ha dit. Les sindicalistes han recordat que l'any 2022 totes les empreses de 50 treballadors o més hauran de tenir un pla d'igualtat.
Les xifres
Les dades presentades aquest dimecres mostren que la diferència entre els sous és més alta entre les persones de nacionalitat espanyola (23,4%) en comparació amb els salaris dels nascuts fora de l'Estat (17,7%). Per primera vegada, les xifres mostren que la bretxa salarial de gènere és més alta en les feines a temps parcial (16,3%) que a temps complet (14,3%), un fet especialment preocupant pel sindicat, ja que el 23% de les dones treballen temps parcial. Una altra situació que varia en relació amb el 2018 és que la bretxa salarial va augmentar a la indústria, passant del 19% al 19,8%, amb un increment de 800 euros del salari mitjà d'ells i només de 300 euros el d'elles.
El sector industrial, però, és un àmbit on la diferència de sou és inferior a la mitjana. A l'altre extrem hi trobem els serveis personals, la restauració i la venda on les dones cobren un 33,7% menys que els seus companys, és a dir 7.700 euros de diferència; o les ocupacions elementals on perceben un 31,8% menys de salari que els homes. També és alta la diferència entre el personal de l'artesania i qualificat d'indústries manufactureres, on elles cobren un sou un 28,6% inferior. La bretxa salarial més baixa es dóna a la categoria de directius i gerents (12%) on, en general, les dones tenen menys presència.