El Regne Unit vota la seva permanència a la Unió Europea (UE) el pròxim 23 de juny. I malgrat que encara queda molt per caminar, "el país està dividit i la campanya serà llarga i dura", ha assegurat l'ambaixador britànic a Espanya, Simon Manley, en una jornada sobre l'impacte econòmic del Brexit organitzada pel Col·legi d'Economistes.
Més concretament, Manley ha volgut profunditzar en la complexitat del referèndum explicant que el Regne Unit va entrar a la Unió Europea en "una posició de debilitat" durant la dècada dels anys setanta, "la pitjor de la seva història". Es tractava d'una raó de "conveniència política i econòmica", ha concretat l'ambaixador espanyol al Regne Unit del 2008 al 2012, Carles Casajuana.
Cameron i una UE reformada
Manley ha aclarit que el Govern britànic encapçalat per David Cameron ja ha deixat clara la seva posició a favor de la permanència del Regne Unit en una UE reformada i això implicaria menys traves administratives, més competitivitat i transparència, nous llocs de treball així com una millor gestió dels fluxos migratoris i la seguretat, entre d'altres.
"Seguirem treballant perquè la UE sigui més lliure i competitiva", ha assegurat Manley després que el president de la Cambra de Comerç Britànica a Espanya, Chris Dottie, anunciés que un 93% dels empresaris europeus opina que "la UE encara està en vies de desenvolupament", mentre que un 70% dels enquestats està convençut que el Brexit tindria un efecte negatiu sobre la seva empresa.
Les bases de la campanya
L'ambaixador britànic ha assegurat que quedar-se a la UE seria "beneficiós", ja que ofereix "un poder de negociació més gran" per formar part d'una unió amb 28 membres i, alhora, brinda garanties per "combatre el crim transfronterer i el terrorisme".
I una xifra encara més elevada: un 97% de les empreses hispanobritàniques volen que Regne Unit segueixi formant part de la UE.
A més, el catedràtic de la UAB Jordi Bacaria ha matisat que l'empobriment del Regne Unit en un hipotètic Brexit oscil·laria entre un 3% i un 4% del PIB. Malgrat això, també ha explicat que "és difícil justificar la sortida de la UE sobre la base dels arguments econòmics", ja que hi ha informes que contemplen tots els matisos, del catastrofisme a l'optimisme.
Votants com polítics, meló obert
Casajuana també ha alertat de la complexitat d'un referèndum, atès que "els votants són com els polítics, se'ls pregunta una cosa i després en responen una altra". Més concretament, l'ambaixador considera que en aquest referèndum "trist", el que es pregunta és el grau d'adhesió dels votants respecte a la classe política que va apostar per formar part de la UE "a contracor".
La decisió encara està menys clara si ens endinsem al subconscient del Regne Unit, que, segons Casajuana, no pot marxar però tampoc quedar-se a la UE. D'una banda, prefereix estar dins la Unió per poder-la controlar; i de l'altra, no vol ser el motor d'Europa com tampoc vol estar dins la zona Schengen ni formar part de l'euro. I dins la mateixa controvèrsia, els polítics encara no han explicat prou bé per què el Regne Unit s'hauria de quedar, ha conclòs Casajuana.
I d'ara endavant, passi el que passi, el Regne Unit ja ha obert, segons Bacaria, el "meló" perquè altres estats europeus puguin negociar diferents acords amb la Unió. El Brexit com a problema de la UE, a més dels que ja tenia prèviament i sobre el que s'espera que la divisió es prolongui i s'ampliï encara més durant els pròxims anys.