Una setmana després que el Regne Unit celebrés un referèndum que passarà a la història per un (in)esperat sorpasso del Brèxit al Bremain, la incertesa pesa i les oportunitats aprofiten qualsevol possibilitat per treure el cap i sobreposar-se al catastrofisme. La Generalitat ja va mostrar aquest dimecres la seva predisposició a acollir aquelles empreses que abandonin la City i "visualitzar" que Catalunya és un bon lloc per invertir. I en aquesta mateixa línia, la immobiliària Coldwell Banker Prestige ha anticipat que el Brèxit suposa també una "oportunitat" per al mercat immobiliari de Barcelona perquè es tracta d'una ciutat altament "atractiva".
Barcelona, que s'ha situat com la cinquena ciutat europea on més ha crescut la contractació d'oficines en els últims 10 mesos, compta amb dos grans avantatges comparatius: un preu més baix de les seves oficines i bones comunicacions amb Europa. Més concretament, les oficines de Barcelona tenen un preu mitjà de lloguer per metre quadrat proper als 10 euros mensuals, la qual cosa suposa una xifra vuit vegades menor que a Londres, on el preu pot assolir els 82 euros.
I més enllà del potencial estalvi en el cost de les oficines, "molts treballadors podrien trobar interessant una rebaixa dels seus sous a canvi de traslladar-se a una ciutat amb els preus més baixos, començant pel mateix cost d'habitatge, amb la qual cosa el seu poder adquisitiu podria mantenir-se, amb una altíssima qualitat de vida i on hi ha una gran oferta d'escoles i centres educatius britànics d'alt nivell", ha assegurat el conseller delegat de Coldwell, François Carriere. Tampoc no queda descartat que el trasllat de companyies establertes a Londres tingui conseqüències alcistes sobre el mercat de l'habitatge de lloguer, amb especial focus en l'alt estànding.
La City relegada
Els rumors envolten la City, que podria quedar relegada com una gran plaça financera. I davant dels dubtes sobre com es durà a terme la transició i de com aquesta afectarà les inversions i relacions comercials amb els membres de la UE, Frankfurt i París es freguen les mans i ja posen en marxa les seves respectives candidatures per acollir les empreses britàniques. Tanmateix, Barcelona ni vol ni té per què quedar-se enrere. A més del baix preu de les oficines i les bones comunicacions amb Europa, la capital catalana també disposa, segons Coldwell, d'una platja, un aeroport a tan sols 15 minuts del centre i "bones relacions humanes".
"Sovint se'ns oblida que Barcelona i Madrid són també importants centres de negocis i que moltes empreses que avui operen des de Londres necessiten tenir, com a mínim, una filial amb seu en un país de la Unió Europea per poder continuar operant i prestant serveis a l'interior del bloc comunitari", ha assegurat Carriere. El Brèxit farà desplaçar tant el personal com la infraestructura de "molts negocis de la City" i la diferenciació de cada ciutat serà clau per mostrar-se més atractiva que la resta en matèria d'inversions.
Però no tot és potencialment bo, ni de bon tros. Sense anar més lluny i dins el mateix sector immobiliària, diversos compradors britànics ja han paralitzat les seves operacions de compra de propietats a les zones de costa que ara tenen un preu un 15% més car que abans. I després d'un breu miratge d'oportunitat, torna el catastrofisme impulsat fins al moment per la devaluació de la lliura i la caiguda de les borses.