Resposta agredolça de Brussel·les. La Comissió Europea (CE) ha avalat "en termes generals" la proposta de pressupostos del govern espanyol, però ha advertit que incomplirà en mig punt l'objectiu de dèficit marcat per Brussel·les, que era del 2,2%. El que no acaba de veure clar la CE són els ingressos previstos, especialment les contribucions socials, i adverteix que no havia contemplat l'augment de les pensions, cosa que fa que Brussel·les revisi el dèficit fins al 2,7% aquest any.
Uns pressupostos que, de fet, s'estan discutint ara al Congrés dels Diputats, i que, a l'espera de la decisió del PNB, s'aprovaran definitivament avui si aquest últim cedeix. De totes maneres, la CE ha assegurat que Espanya "ha d'estar preparada per possibles alteracions", és a dir, possibles retallades.
Les pensions, el punt flac
"En relació als sous, les pensions actuals estan entre les més altes de la UE", assegura la Comissió Europea, que diu que el "compromís" del govern espanyol a reformar el sistema de pensions i fer-lo "sostenible a llarg termini" està "en qüestió".
De fet, les crítiques de Brussel·les a les pensions ja fa mesos que duren, i es van encendre sobretot amb la idea del govern espanyol de finançar-ne una gran part amb la 'taxa Google'.
En aquest sentit, doncs, la Comissió Europea considera que Espanya tampoc no està fent suficient davant el "repte d'uns ingressos adequats pels futurs pensionistes, que està relacionat amb l'elevat atur i la segmentació del mercat laboral". De fet, Brussel·les posa de manifest la preocupació per la pobresa laboral i la mala qualitat dels contractes, com els temporals.
Espanya, l'únic amb dèficit excessiu de la UE
A més de les pensions, la CE també diu que la despesa podria augmentar més del previst per Cristóbal Montoro per les "compensacions a treballadors", el rescat de les radials (0,15% del PIB) o altres "contingències", com possibles compensacions per expropiacions o la cancel·lació de la concessió d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL), que veu com un "risc".
Per tot això, Brussel·les determina que l'Estat espanyol és l'únic de la Unió Europea que seguirà en el procediment de dèficit excessiu de la CE, després que aquest dimecres Brussel·les n'hagi tret França.
Brussel·les adverteix de "polítiques insuficients"
Tot i que la CE avala a grans trets les polítiques del govern de Rajoy, ha advertit que "són insuficients". De fet, Brussel·les avisa que l'executiu espanyol ha elaborat uns pressupostos "expansius" tenint en compte que l'economia "creix" però ha demanat a Rajoy que estigui "preparat per prendre més mesures" per garantir que el dèficit no creix més. En aquest sentit, la CE demana a Espanya que redueixi el dèficit un 0,65% el 2019, un 0,15% més del que es demana, en línies generals, a la resta d'estats.
Alhora, Brussel·les també alerta de la taxa de pobresa infantil, i considera que l'impacte dels ajuts socials no es nota prou. Segons la CE, a banda de les pensions, les altres prestacions socials tenen massa "disparitats en l'accés" entre les comunitats autònomes i hi ha gent que es queda sense.