La Comissió Europea ha aconseguit 9.000 milions d'euros en finançament per al fons de recuperació de la Unió Europea (UE) amb una emissió sindicada de bons a set anys que va registrar una demanda onze vegades superior a la col·locació. En concret, es van rebre ordres de compra per més de 103.000 milions per a uns bons que vencen l'octubre de 2028, segons ha informat l'Executiu comunitari.

El deute s'ha col·locat a un interès 14 punts per sota del mid-swap (-0,28 %) en una operació sindicada dirigida a inversors professionals que va tenir com a mitjancers a les entitats Goldman Sachs, LBBW, Morgan Stanley, NatWest Markets i Société Générale.

Es tracta de la primera emissió de deute per al fons Next Generation després de l'aturada estiuenca, després que la Comissió Europea aconseguís captar uns 45.000 milions d'euros en tres transaccions realitzades al juny i juliol que van rebre, de mitjana, una demanda deu vegades superior a la col·locació. Amb aquesta operació anunciada aquest dimarts el finançament captat al mercat per al fons ascendeix ja a 54.000 milions d'euros.

"Amb la quarta transacció sota NextGenerationEU, hem treballat sobre l'èxit de les inicials. Aquesta transacció permet a la CE mantenir un flux estable de finançament als nostres Estats membres, donar suport a la recuperació i ajudar a reconstruir una Europea més verda, digital i resilient," va dir en un comunicat el comissari europeu de Pressupost, Johannes Hahn.

El finançament obtingut servirà, sobretot, per finançar els plans de recuperació dels 27 països de la UE i Brussel·les ha desemborsat ja prop de 50.000 milions en subvencions per a dotze països, inclosos 9.000 milions a Espanya.

Ja es preveu la pròxima emissió

La Comissió Europea va anunciar la setmana passada que preveu emetre uns altres 35.000 milions en bons a llarg termini i altres "desenes de milers de milions" en lletres a curt termini en diverses operacions de mercat abans que acabi l'any per finançar el fons de recuperació per la pandèmia de la Covid.

Hahn va confirmar llavors que l'objectiu de Brussel·les és captar en aquest exercici un total de 80.000 milions en bons, dins d'una estratègia que el portarà a emetre uns 800.000 milions en deute fins a 2026 per al fons de recuperació, dels quals 250.000 milions s'emetran en bons verds.

D'aquí a finals d'any la Comissió farà tres operacions sindicades -la primera d'elles aquest dimarts- i tres subhastes de bons, en ambdós casos una al mes entre setembre i novembre. Això es complementarà amb l'emissió de lletres a tres i sis mesos en subhastes el primer i tercer dimecres de cada mes entre setembre i desembre.

El primer dimecres es faran noves emissions, mentre que el tercer s'ampliaran aquestes línies, i l'objectiu és captar entre 2.000 i 3.000 milions d'euros amb les noves línies i entre 1.500 i 2.000 milions amb les ampliacions, el que portaria l'objectiu de captació en lletres a entre 10.500 milions i 15.000 milions fins a finals d'any. La primera emissió de lletres està programada per a aquest dimecres, 15 de setembre, si les condicions de mercat ho permeten.