Brussel·les va acceptar que Espanya posés un topall al preu del gas a canvi que l'Estat modifiqui la tarifa regulada. Concretament, el que vol la Comissió Europea és que aquesta tarifi es desvinculi de la cotització horària del mercat majorista de l'electricitat, segons ha avançat aquest divendres eldiario.es. De fet, segons el mateix mitjà, aquest canvi en la metodologia del càlcul de la tarifa s'hauria d'implementar “a principis de 2023”, tal com indica el decret que es publicarà demà aprovant el topall al preu del gas.

De fet, en l'esborrany al qual ha tingut accés eldiario.es sobre l'assumpte s'indica que “la pujada de preus del mercat diari i intradiari i la seva alta volatilitat han perjudicat especialment els petits consumidors domèstics amb potència contractada menor o igual 10 kW, que es troba acollits al preu voluntari per al petit consumidor, entre els quals es troben els consumidors vulnerables amb dret a l'aplicació del bo social”. Aquest mecanisme, cal recordar, va ser introduït pel govern de Mariano Rajoy l'any 2014 i sempre ha estat durament criticat per les elèctriques. 

Com ja s'ha posat de manifest en els últims mesos, la tarifa regulada està directament vinculada al mercat majorista i això provoca que tingui una gran volatilitat. Vist això, i arran de l'augment de preus que vivim des de l'estiu passat, el Ministeri  va obrir una consulta pública per tal de recaptar propostes per, precisament, reformar aquesta tarifa. Finalment, la manera de fer-ho serà amb la introducció d'una referència "als preus dels mercats a termini, incorporant una component de preu basada en una cistella de productes de mercats a termini -anuals, trimestrals i mensuals- i una component de preu del mercat diari i intradiari de tal forma que la nova fórmula de fixació del cost de l'energia del PVPC pugui començar a aplicar-se a principis de 2023”, segons assegura l'esborrany. Aquesta referència s'haurà d'introduir abans del pròxim 1 d'octubre de 2022 i també haurà d'incorporar en la formulació de càlcul del preu voluntari per al petit consumidor “una component de preu basada en una cistella de productes a termini i del mercat diari i intradiari”.

Espanya aprova el topall

A propòsit d'això, el govern espanyol ha aprovat aquest divendres el mecanisme per a limitar el preu del gas per a la generació elèctrica, si bé ha de passar encara l'última barrera a Brussel·les per entrar en vigor definitivament. Aquesta mesura, en principi hauria de reduir el preu del gas a una mitjana d'uns 50 euros per megawatt/hora (MWh) el pròxim any que, de retruc, permetrà reduir la factura de la llum per un 30% dels consumidors acollits a tarifes indexades al mercat majorista, i el 70% dels consumidors d'empreses.

 

En roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta tercera de l'Executiu i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha remarcat que la mesura és una resposta "que té pocs antecedents", ja que Europa ha entès "les causes per les quals Espanya i Portugal han de comptar amb aquesta excepció" i ha destacat que serà "un paraigua" per a protegir els consumidors domèstics i a la gran indústria. Aquesta mesura permetrà desacoblar temporalment els preus del gas i l'electricitat en la península Ibèrica, que es beneficiarà així d'una excepció, tal com es va acordar en el Consell Europeu de març.