Finalment, després de moltes negociacions i reticències, la Comissió Europea ha donat llum verda a Espanya i Portugal per posar un topall al preu del gas per tal d'aconseguir rebaixar el preu de la factura de la llum, segons ha anunciat aquest dilluns el primer ministre portuguès, António Costa. "Avui mateix, al matí, la Comissió Europea ha donat llum verda a la proposta portuguesa i espanyola per a evitar la contaminació del preu de l'electricitat per la pujada del gas. És una mesura de gran abast", ha assegurat Costa en declaracions des d'Estrasburg quan sortia de la Conferència sobre el Futur d'Europa.
En aquestes mateixes declaracions, el cap del govern portuguès ha assegurat que ja s'estan coordinant amb l'executiu espanyol per veure com s'aprova aquesta nova legislació i ha assegurat que intentaran aprovar-la demà mateix. Costa ha considerat que la proposta "és de gran abast" i que demà ha convocat el seu govern, alhora que el Consell de Ministres espanyol, per tal que la legislació entri en vigor a tota la península simultàniament.
Després de l'anunci de Costa, la Comissió Europea ha precisat que encara no ha pres cap decisió "formal" que aprovi el pla d'Espanya i Portugal per abaratir el preu de la llum, sinó que ha compartit amb ambdós països una avaluació "preliminar". "Encara que no s'han pres decisions formals per al moment, la Comissió segueix en contacte amb les autoritats espanyoles i portugueses sobre el disseny de la mesura", ha explicat a Efe una portaveu de l'executiu comunitari. La portaveu ha afegit que els serveis de Competència de la Comissió han traslladat a Madrid i Lisboa una "anàlisi preliminar" i que "algunes dades continuen pendents", per la qual cosa la notificació formal arribarà "aviat". Tanmateix, el govern espanyol ha respost i ha dit que "així és el procediment habitual". "Aquesta és la carta de conformitat, una mena de preautorització sempre que la proposta que elaborin tant Espanya com Portugal no es desviï del que s'ha presentat fins ara", apunta el Ministeri.
Cal recordar que a finals del mes passat, els governs d'Espanya i Portugal ja van anunciar que havien tancat a un acord polític amb la Comissió per a limitar el preu del gas i així no contaminar la factura elèctrica i rebaixar els preus, que des de l'estiu passat ha batut tots els rècords imaginables. En aquesta línia la Comissió també va confirmar divendres passat que havia rebut la proposta ibèrica i que l'estudiaria "amb urgència" mentre continuaven els "contactes tècnics" entre Brussel·les, Madrid i Lisboa.
Com ja es va anunciar, l'aplicació d'aquest topall tindrà una durada de dotze mesos i començarà amb un preu mitjà del gas de 40 euros/megawatt hora (€/MWh) amb l'objectiu que s'estabilitzi al voltant dels 50 €/MWh de mitjana en tot el període. El preu de l'electricitat en el mercat majorista ibèric ha repuntat aquest dilluns prop d'un 21% fins a situar-se en 208,74 euros el megawatt hora (MWh), segons les dades de l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE).
Es podria suplir el 30% de la demanda de gas de la UE
En les últimes setmanes Costa està molt optimista amb la situació d'Espanya i Portugal amb relació a la crisi energètica que pateix Europa. El passat 22 d'abril el primer ministre portuguès va assegurar que Espanya i Portugal tenen capacitat per suplir el 30% de les necessitats de gas de la UE. Això seria possible si hi hagués un augment de les interconnexions entre Europa i la Península, encara que la Comissió ja ha assegurat que treballarà per fer-ho possible, és per això que Costa va assegurar que és "pas històric" aquesta decisió de Brussel·les que també va lligada a l'assumpció dels costos d'aquestes connexions.
Cal recordar que Espanya i Portugal tenen, en conjunt, "capacitat per suplir el 30% de les necessitats energètiques d'Europa en gas natural", va assegurar Costa, però va recordar que "no podem utilitzar-la perquè no hi ha interconnexió que permeti exportar el gas natural que tenim capacitat d'acollir i emmagatzemar per a la resta d'Europa".