L'Estat espanyol podrà rebre uns 7.700 milions d'euros més en subvencions dels fons de recuperació europeus postpandèmia. Es tracta d'un increment de l'11% en les ajudes que podrà sol·licitar l'Espanya, fet que fa pujar el total d'euros en subvencions directes per impulsar la recuperació pots crisi de la covid a 77.234 milions. Fins ara l'Estat tenia adjudicat un total de 69.500 milions d'euros. El canvi respon a la forta caiguda que va patir el PIB espanyol l'any 2020, del 10,8%, una davallada superior a la que s'havia previst en el moment de fixar el repartiment inicial de les ajudes.
Tot plegat, situa com a Espanya com a principal beneficiari d'aquestes transferències. L'acord sobre els fons Next Generation ja preveia la possibilitat de recalcular les subvencions en funció del PIB del país i de l'atur d'aquest. Altres països com França o Polònia, en canvi, han vist com l'import de les subvencions que poden sol·licitar s'ha reduït un 4,8% i un 5,9%, respectivament.
A banda d'aquestes transferències, l'Estat també pot sol·licitar préstecs procedents del mateix Fons de Recuperació i Resiliència, una opció que de moment continua aparcada. Tenint en compte totes les línies de finançament disponible, Espanya opta a recursos de la Unió Europea per valor de 140.000 milions d'euros.
Principals beneficiaris
Després de la darrera actualització hi ha alguns canvis en la llista de països que es beneficien d'aquestes subvencions. Espanya es troba al capdavant seguida d'Itàlia, a la qual l'actualitza no l'ha afectat, es manté segona. De lluny la segueix en tercer lloc França, que veu retallada la dotació en 1.900 milions d'euros, fins a 37.458 milions en total.
La quarta beneficiària serà Alemanya que rebrà 2.400 milions d'euros més i serà la quarta beneficiària amb uns 28.000 milions d'euros en subvencions. La segueix Polònia, també un dels grans receptors, amb 22.526 milions d'euros, tot i que ha perdut 1.100 milions d'euros amb aquesta actualització només dues setmanes després de veure aprovat el seu pla de recuperació després d'àrdues negociacions amb Brussel·les a compte de l'Estat de Dret.
Tanmateix, Polònia no és l'únic Estat que negocia amb Brussel·les per les seves subvencions després d'incomplir els principis europeus, Hongria es troba en una situació similar. També perd 1.300 milions d'euros, de manera que només tindria dret a 5.800 milions d'euros del fons si la Comissió Europea arriba a aprovar el pla de recuperació.