La multinacional francesa Bouygues, amb més de 125.000 treballadors arreu del món i presència a 19 països, no veu el procés independentista com un “problema” per invertir a Catalunya. Així ho ha indicat el Director d’Afers Europeus del grup, Paul Cartuyvels, que aquest dimarts ha participat, juntament amb una quinzena d’empresaris més de companyies europees, asiàtiques i americanes, en les jornades de l'European Business Summit celebrat a Brussel·les per atraure inversions estrangeres a Catalunya.
Més concretament, Cartuyvels ha defensat que el procés no espanta el seu grup a l'hora d'invertir i que "la relació serà en la feina, en l'activitat i en la col·laboració." “Les empreses el que volen quan inverteixen fora del seu país és fer-ho en zones que permetin un retorn”, ha afegit.
En aquesta mateixa línia, el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha explicat que des de l’inici del procés, les inversions estrangeres directes han crescut un 36% a Catalunya. Segons Baiget, les dades “desmenteixen” els que asseguren que el procés espanta les inversions. “La gent pregunta, és veritat, i nosaltres els expliquem que una majoria del poble de Catalunya vol decidir el seu futur votant, i ho entenen”, ha explicat.
"Possibles col·laboracions"
Bouygues, especialitzada en el sector de la construcció, les telecomunicacions i la televisió, té interès en “possibles col·laboracions” amb el Global 3D PrintingHub, una nova infraestructura industrial que s’instal·larà a Catalunya i que pretén esdevenir un referent mundial en aquest àmbit.
“Les tecnologies 3D estan transformant completament la indústria de la construcció”, ha assegurat Cartuyvels alhora que ha avançat que “abans de la reunió d’avui, ja vaig trobar-me amb els meus companys de París per parlar de possibles col·laboracions amb Catalunya”.
“Des de Brussel·les mirem a tota Europa, i hem identificat regions en diversos països on realment volem treballar”, ha detallat. Segons el Director d’Afers Europeus de Bouygues, Catalunya forma part del grup de territoris “extremadament dinàmics i innovadors”, juntament amb ciutats com Lió o Milà, on poden invertir. “Penso que és un soci natural per a l’alta innovació”, ha remarcat.
Una Catalunya amb "molts actius"
En l’acte d’aquest dimarts, titulat ‘Catalunya, un Hub digital de categoria mundial’, Baiget ha exposat a una quinzena de representants d’empreses europees, americanes i asiàtiques que Catalunya “ofereix molts actius” per a les companyies estrangeres que busquen “una possible nova seu” a Europa.
El conseller d'Empresa ha remarcat la “bona xarxa de connexions amb Europa i el món” de Catalunya, el que converteix el país en una “bona porta d’entrada pels països asiàtics”, i ha afegit, també, que hi ha “una densitat de pimes” que permet a les companyies tenir “col·laboradors o socis tecnològics” així com una “mà d’obra ben formada”. “Tot aquest conjunt, amb 12 universitats, molts centres tecnològics i de recerca, fan que Catalunya sigui una zona atractiva per invertir”, ha defensat.
Una cimera amb interacció
A l'European Business Summit, hi han participat: el ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, els vicepresidents de la Comissió Europea Jyrki Katainen o Valdis Dombrovskis, la cambra de comerç dels Estats Units o empreses multinacionals d’arreu d’Europa i el món.
En aquest context, Baiget ha destacat també que Catalunya “ha de ser on passen coses i on hi ha gent que fa que puguin passar coses”, “És una cimera amb molts dirigents polítics però també molts directius d’empreses multinacionals instal·lades a Europa, i ens agrada aquesta interacció, aquest contacte continuat amb empreses i, també, òbviament, amb dirigents polítics”, ha conclòs.