La Comissió Europea (CE) ha millorat les perspectives de creixement per al 2021 a Espanya fins al 5,6% a causa de la previsió que l'economia repunti fortament en el segon semestre d'aquest any a mesura que s'avanci amb la vacunació contra la Covid i es vagin retirant les restriccions. Segons l'Executiu europeu, Espanya serà el país que més creixerà de l'Eurozona, per a la qual preveu un creixement mitjà del 3,8%.
De la mateixa manera, la CE ha millorat les previsions per al 2022 fins a un creixement del 5,3%. Aquestes dades milloren les previsions que va fer l'organisme el novembre passat, en el qual va predir que l'economia espanyola cauria un 12,4% el 2020 -finalment va ser un 11%-, així com un repunt del 5,4% aquest any i del 4,8% el pròxim.
Tanmateix, l'estimació de Brussel·les, que no té en compte el potencial efecte dels fons de recuperació europeus, es queda lluny del 7 % de creixement del PIB que espera el Govern espanyol per a aquest any sense comptabilitzar l'impacte dels ajuts.
Recuperació de l'economia espanyola
Brussel·les assenyala al seu informe que el consum i la inversió retrocediran durant el primer trimestre de 2021 a conseqüència del repunt d'infeccions durant l'inici de l'any i de l'augment de les restriccions abona part del país, abans de repuntar "lleugerament" entre abril i juny.
A mesura que s'avanci en la vacunació i es retirin progressivament les mesures de contenció, l'activitat econòmica "hauria d'augmentar fortament" en el segon semestre de l'any, amb la materialització de la demanda acumulada, un augment de les inversions i una "recuperació suau" del turisme internacional.
El 2022 aquesta recuperació del turisme hauria de guanyar impuls amb la retirada total de les restriccions, de manera que per a aquell any s'espera un "robust creixement" del 5,3 %, segons la CE.
Mesures de xoc
Brussel·les creu que el manteniment de les mesures adoptades pel Govern per protegir l'ocupació i donar liquiditat a les empreses fins a mitjans de 2021 continuarà ajudant a mitigar la pèrdua de llocs de treball i de capacitat productiva. Tanmateix, adverteix del risc que augmentin les insolvències una vegada que comenci a retirar-se aquest suport, sobretot als sectors més afectats per les restriccions, fet que podria elevar l'atur.
Les previsions de la Comissió no inclouen l'impacte dels fons europeus, dels quals Espanya opta a 140.000 milions i preveu utilitzar-ne 27.000 milions aquest any. Segons l'organisme, els fons estimularan la demanda agregada quan es comencin a implementar i, amb el temps, també el creixement potencial de l'economia.
Pel que fa a la taxa d'inflació, Brussel·les preveu que augmentarà del 0,3% l'any passat al 0,8% el 2021 i a l'1,1 % el 2022, per sota de l'Eurozona en ambdós exercicis.
La Comissió insisteix que, malgrat que la vacunació dona raons per a un "optimisme caut", l'economia europea segueix subjecta a una gran incertesa i riscos lligats al ritme de les inoculacions i la persistència del virus i les seves noves variants, que d'evolucionar pitjor del previst podrien retardar la recuperació.