La Comissió Europea ha elevat la seva previsió de creixement per al PIB espanyol per a 2021 i 2022. Concretament fins al 5,9% i el 6,8%, respectivament, però alhora creu que l'atur no baixarà aquest any malgrat el rebot previst per al segon semestre, de fet no només pensa que no baixarà, sinó que augmentarà dues dècimes per assolir el 15,7% abans de començar la seva disminució el 2022.
Les previsions de primavera de l'Executiu comunitari donen a Espanya uns creixements més importants del PIB del que les autoritats comunitàries van calcular al febrer. Així, augmenta tres dècimes la seva estimació per a aquest any, que era del 5,5%, i incrementa un punt i mig el càlcul per al pròxim any, que era del 5,3%.
Això es deu "a l'aixecament d'algunes restriccions i l'acceleració del ritme de vacunació" que faran que l'activitat econòmica "estigui preparada per començar a créixer en el segon trimestre" i continuï aquesta tendència "amb més solidesa" en la segona meitat de l'any.
A això se suma, explica Brussel·les, que Espanya començarà a rebre en el segon semestre els ajuts del fons europeu de recuperació, que jugarà un "paper decisiu" per impulsar el "rebot" econòmic i "ajudar a sostenir l'expansió econòmica". En conseqüència, la Comissió Europea calcula que Espanya hagi recuperat el seu nivell de PIB previ a la crisi per a final de 2022.
A més, calcula que el dèficit de les administracions públiques tancarà aquest any en el 7,6% del PIB, la qual cosa suposa una reducció de més de tres punts respecte al de 2020, i caurà de nou al 5,2% el 2022. El deute públic, per la seva part, es mantindrà estable aquest any en el 119,6% i disminuirà al 116,9% el 2022.
L'atur no baixarà fins a l'any que ve
Tanmateix, el document sobre Espanya de l'Executiu comunitari assenyala també que la recuperació serà "desigual" entre sectors, de fet com apunten molts experts la recuperació serà en forma de "K". En concret, apunta que la producció industrial "ja ha començat a remuntar", mentre que sectors amb "alta interacció social" com el lleure i les activitats relacionades amb el turisme "es recuperaran a un ritme menor".
En aquest context, Brussel·les creu que el creixement al tancament d'aquest any no serà suficient per reduir l'atur, que creixerà dues dècimes per arribar al 15,7% el 2021. Després iniciarà una tendència descendent, segons les previsions de les autoritats comunitàries, fins a arribar a una taxa d'atur del 14,4% el 2022.
En aquesta línia, la Comissió Europea destaca que mesurades com els ERTO o les prestacions per cessament d'activitat per a autònoms han "esmorteït" l'impacte de la crisi, mentre ha destacat que la liquiditat empresarial ha estat "reforçada" gràcies al programa d'avals públics per a nous préstecs i la moratòria de pagaments.
No obstant això, el document sobre Espanya adverteix que els problemes de rendibilitat una part de les societats espanyoles "podria materialitzar-se en insolvències empresarials amb riscos per a la capacitat productiva i l'ocupació". El text, en qualsevol cas, recorda que les autoritats espanyoles van adoptar el març d'aquest any un paquet de mesures per donar suport a les pimes i "limitar aquest risc a curt termini".